De druk voor het minimumpensioen van 1500 euro werpt vruchten af, tijd om die nog wat op te voeren

Foto Solidair, Geertje Franssen.

"Het is ons gelukt om de verhoging van de pensioenen op de politieke agenda te zetten", zegt Raoul Hedebouw, woordvoerder van de PVDA. “Paul Magnette en de andere traditionele partijen voelen de hete adem van de PVDA en de groeiende mobilisatie op het terrein. Daarom leggen ze nu een minimumpensioen van 1500 euro netto op tafel. We begonnen eind september handtekeningen voor een burgerwet te verzamelen, we hebben er al bijna 90.000. We moeten de druk nog opvoeren zodat de mooie woorden ook in daden worden omgezet. We zetten onze campagne op het terrein volledig voort.”

“Door de lancering van het voorstel twee jaar geleden en dankzij de mobilisatie zijn we erin geslaagd het thema op te leggen, eerst in het verkiezingsdebat en nu in de onderhandelingen. Vorige week sprak Paul Magnette over 'het verhogen van de laagste pensioenen van 370.000 mensen', maar de nota die gisteren werd gelekt, spreekt over "geleidelijk een minimumpensioen van 1500 euro netto voor iedereen vast te stellen tegen 2024."

"Het is goed om nu een algemener voorstel te zien", zegt Raoul Hedebouw, "want vandaag zijn er 1,1 miljoen voormalige bedienden en zelfstandigen met een pensioen van minder dan 1.250 euro. Al die werknemers moeten dringend aan bod komen”.

"Maar we moeten doorzetten, want we mogen werknota's en intentieverklaringen niet voor werkelijkheid nemen”, voegt Hedebouw eraan toe. “Wat bedoelt Paul Magnette trouwens wanneer hij 'geleidelijk' schrijft? Wordt het uiteindelijk netto of bruto? Na hoeveel loopbaanjaren zal men recht hebben op dit minimum? Dat maakt allemaal een wezenlijk verschil uit.”

De woordvoerder van de PVDA voegt eraan toe dat de studiedienst van de partij heeft berekend dat de 50 bedrijven die kampioen zijn in belastingontwijking in België gemiddeld 1,7% belasting betaalden. Als alleen nog maar die 50 bedrijven 7,5% belasting hadden betaald (wat de regering had beloofd), dan had de schatkist 2,8 miljard extra opgehaald. Precies wat de invoering van een minimumpensioen van 1500 euro netto, zoals de PVDA voorstelt, zou kosten.

"Deze aankondigingen van informateur Paul Magnette zijn in feite de beste uitnodiging om de strijd voort te zetten", besluit Raoul Hedebouw.


Schrijf als eerste een reactie

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.

Volg de PVDA op de voet