De PVDA belooft sterke sociale oppositie tegen von der Leyen, voorzitster van Europa van de multinationals

Foto: Han Soete

Marc Botenga, Europarlementslid voor de PVDA, stemde tegen de nieuwe Commissievoorzitster Ursula von der Leyen, net als de fractie van Verenigd Links (GUE/NGL) waar hij in zetelt: “113 miljoen Europeanen leven in armoede. En toch beweerde Von der Leyen in het Parlement platweg dat Europa niemand in de steek laat. Op welk continent leefde zij eigenlijk de voorbije jaren?”

De conservatieve Ursula von der Leyen werd zonet door het Europees Parlement aanvaard als nieuwe voorzitster van de Europese Commissie. Haar benoeming is een rechtstreeks gevolg van een grote coalitie tussen christendemocraten, socialisten en liberalen. De liberalen kregen in ruil het voorzitterschap van de Raad met Charles Michel, de socialisten het voorzitterschap van het Europees Parlement en het Europees buitenlandbeleid.

De lange lijst beloften konden Botenga niet overtuigen. “Ze is de kandidate van het establishment en de liberale continuïteit. Vandaag de sociale en klimaatcrisis aanpakken, betekent breken met het besparingsbeleid en de marktdogma’s. Daarover geen woord. Zelfs inzake belastingontduiking van multinationals bleef von der Leyen erg voorzichtig.”

Von der Leyen stelde dat er niet genoeg publiek geld zou zijn voor de klimaattransitie, maar wil wel meer investeren in bewapening. “Haar prioriteiten liggen totaal fout,” benadrukt het PVDA Europarlementslid. “Vandaag massaal investeren in een Europese defensie en de NAVO betekent minder investeren in mens en planeet. Het betekent ook meer interventies die buiten Europa chaos en miserie creëren. Terwijl ze in Duitsland onder vuur ligt voor vermeende misstanden met publiek geld, belooft ze nu op Europees vlak meer geld voor wapenmultinationals.”

Met de fractie van Verenigd Links, wil de PVDA de komende jaren inzetten niet enkel inzetten op harde oppositie tegen het besparingsbeleid en vermarkting, maar ook een tegenmacht opbouwen voor een fundamenteel ander Europa. Voor Botenga is het duidelijk: “Europese solidariteit is nodig. Maar de Europese Unie zit vast in een concurrentie- en besparingslogica. De Europese verdragen duwen richting ongelijkheid, liberalisering en privatisering. De huidige grote maatschappelijke uitdagingen structureel aanpakken, vereist een totaal ander Europa, met massale investeringen voor sociale vooruitgang en ecologische transitie. Daarom breken we met de Europese verdragen en bouwen we een Europa van solidariteit en samenwerking.”

 

 


Schrijf als eerste een reactie

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.

We hebben jouw steun nodig