De PVDA eist nù betere lonen in de ziekenhuizen om dijkbreuk te voorkomen

De PVDA met Raoul Hedebouw deelde buttons uit met de eis voor meer handen voor de sector.

Samen met een vijftiental Leuvense studenten en scholieren betuigden PVDA-parlementslid Raoul Hedebouw en Leuvens gemeenteraadslid Line De Witte hun steun aan het ziekenhuispersoneel. Ze namen bordjes met boodschappen van solidariteit mee en deelden buttons uit met de eis voor meer handen voor de sector.

De PVDA wijst erop dat er in België 19.000 gediplomeerde verpleegkundigen zijn die vandaag niet in de zorgsector aan de slag zijn. Dat komt volgens de linkse partij deels door de loon- en arbeidsvoorwaarden. “Hoe krijgen we een deel van deze mensen opnieuw aan de slag in de zorg? Die vraag blijft minister Vandenbroucke ontwijken”, aldus Hedebouw. “Bij Defensie wil men personeel aantrekken met betere arbeidsvoorwaarden. Logisch, dat is hoe de markt werkt. Waarom gebeurt dat voor de zorg niet?”

De beleidsnota van Vandenbroucke voorziet loonsverhogingen pas tegen de zomer van 2021. “Tegen dan is de derde golf al voorbij”, reageert Hedebouw. “Bij Aldi kregen de werknemers een premie. In sommige gemeenten kregen de bewoners horecacheques. Maar het personeel van de zorg heeft vandaag - acht maanden na het begin van de crisis - nog altijd helemaal niets ontvangen. De minister belooft nu 200 miljoen euro extra, maar wij blijven hierop terugkomen totdat geld effectief op de rekening van het personeel staat.”

Minister Vandenbroucke beloofde eind oktober ook meer budget voor psychologische ondersteuning. Hedebouw wijst er echter op dat Marc Noppen, de directeur van het UZ Brussel, een oproep moest doen voor giften om die ondersteuning te kunnen bieden. “Na een kort bezoek aan het Luikse ziekenhuis MontLégia was de minister zeer aangeslagen. Wel, dat is de realiteit die het personeel elke dag moet meemaken”, aldus Hedebouw.

De huidige situatie zet volgens de PVDA ook druk op het gezondheidssysteem op lange termijn. Een COVID-patiënt op intensieve zorgen blijft daar gemiddeld drie weken en moet soms maanden revalideren. Ondertussen wordt de dringende zorg uitgesteld, en nadien moet die dan zo snel mogelijk worden ingehaald. “Rust zit er dus niet meteen aan te komen”, merkt Hedebouw op.

Dat de middelen in de sector onmiddellijk nodig zijn, blijkt volgens Hedebouw ook uit het feit dat net voor de tweede golf één op vier personeelsleden eraan dacht om de sector te verlaten. “Als we nu niets doen, riskeren we een dijkbreuk”, besluit hij.

Lees hier het noodplan voor de ziekenhuizen van de PVDA.

Volg de PVDA op de voet