Foto Solidair, Stefaan Van Parys.

De PVDA komt in heel België op met volledige lijsten. Voor de allereerste keer gebeurt dit ook met één nationaal lijstnummer, nummer 12. “Van Oostende tot Charleroi, van Luik tot Antwerpen en in Brussel stelt de PVDA een zelfde fenomenaal sociaal programma voor aan de kiezer. Overal zullen de mensen kunnen rekenen op de verkozenen van de PVDA”, zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens.

Nieuwe of kleine partijen die nog onvoldoende vertegenwoordigers hebben in het parlement, moeten in België een calvarietocht afleggen om te kunnen opkomen. De PVDA moest in totaal 18.400 handtekeningen ophalen om in heel België volledige lijsten te kunnen indienen.

“Wij zijn heel blij dat dit titanenwerk gelukt is. Vrijdag dienden we onze lijsten in. In de eerste plaats wil ik iedereen bedanken die voor ons tekende, net als alle vrijwilligers die zich inspanden om ons recht om op te komen te verzekeren”, stelt nationaal voorzitter Peter Mertens tevreden.

De linkse partij komt in heel België op met volledige lijsten: in alle provincies voor het federaal en Vlaams parlement, voor alle kiescolleges in Brussel en voor Europa. Vooral voor de Europese verkiezingen was het een helse klus. Daarvoor haalde de partij 5.000 handtekeningen op voor het Nederlandse kiescollege en 5.000 voor het Franse kiescollege.

De 18.400 persoonlijk ingevulde en ondertekende documenten moesten bovendien gevalideerd worden door de gemeentebesturen. Een gigantisch werk dat de traditionele partijen niet hoeven te doen.

“Heel dat systeem is er op gericht om nieuwe of kleine partijen uit het parlement te houden. Wij hebben het omgebogen tot een kracht. Wij zijn er trots op dat wij op een goede maand 18.400 handtekeningen hebben kunnen verzamelen. Het contact met al die mensen helpt ons om onze campagne beter uit te werken. Dat is de kracht van de PVDA”, zegt Peter Mertens.

Op 29 maart diende de PVDA de 32 lijsten in. Voor de allereerste keer gebeurde dit ook met één nationaal lijstnummer: nummer 12. Het is sinds 1977 geleden dat er nog een nationale partij met één nummer opkomt in het hele land. “Van Oostende tot Charleroi, van Luik tot Antwerpen en in Brussel stelt de PVDA een zelfde fenomenaal sociaal programma voor aan de kiezer. Overal zullen de mensen kunnen rekenen op de verkozenen van de PVDA”, besluit Peter Mertens.

Ontdek hier onze kandidaten.

Volg de PVDA op de voet