We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

De PVDA stelt een sociaal en rechtvaardig alternatief voor op het nietszeggende klimaatplan van Vivaldi

Deze namiddag vond in de Kamer de discussie plaats over het standpunt dat ons land zal innemen op de klimaatconferentie COP26. De PVDA vindt de voorgelegde consensustekst, die het resultaat is van wekenlange discussies in de Interparlementaire Klimaatdialoog, volledig ontoereikend. Het voorstel schiet volgens de linkse partij op twee fundamentele punten tekort: “De tekst getuigt van een blind vertrouwen in de markt om de klimaatcrisis aan te pakken en biedt geen oplossing voor de institutionele versnippering van het beleid”, aldus PVDA-volksvertegenwoordigster Greet Daems.

dinsdag 5 oktober 2021

De PVDA stelt een sociaal en rechtvaardig alternatief voor op het nietszeggende klimaatplan van Vivaldi

Greet diende een alternatieve tekst in die inzet op ambitieuze publieke investeringen, bindende uitstootnormen voor het grootbedrijf en een herfederalisering van het klimaatbeleid. PVDA wil tenslotte absolute garanties van de regering dat er geen asociale koolstoftaks komt die de rekening van de ecologische transitie zou doorschuiven naar de werkende klasse.

PVDA stelt vast dat de traditionele partijen vasthouden aan de illusie dat het klimaatprobleem kan worden opgelost binnen het keurslijf van de markt. Greet Daems: “Men blijft zoeken naar uitwegen binnen het falende marktsysteem. Men zweert bij dezelfde liberale recepten die keer op keer niet blijken te werken en vooral, waarvan de burger altijd de eindfactuur gepresenteerd krijgt. Zo wil men nu een internationale koolstofmarkt opzetten waarop landen uitstootrechten kunnen verhandelen. Alsof men het debacle van het Europese ETS-systeem vergeten is. Integendeel: men wil het nu op wereldschaal herhalen. Dat emissiehandelsysteem is nochtans een mislukking van formaat: de uitstoot van de Europese industrie stagneert al tien jaar. Het is bovendien sociaal zeer onrechtvaardig, aangezien de bedrijven de kostprijs van hun emissierechten gewoon rechtstreeks aan hun klanten doorrekenen."

De linkse volksvertegenwoordigster vindt dat we niet nog meer markt nodig hebben. “Kijk maar naar de liberalisering van de energiemarkt. We herinneren ons allemaal de dure beloftes, maar vandaag beleven we allemaal het absolute failliet van deze beslissing en zijn het de gezinnen die letterlijk de rekening betalen. Mensen betalen zich blauw aan energie en ondertussen staat de noodzakelijke transitie naar groene en betaalbare energie stil."

PVDA pleit voor een daadkrachtig beleid via een publieke aanpak. “We vertrekken van een doorgedreven ecologische planning, om op een doelgerichte manier ambitieuze overheidsinvesteringen te kunnen doen, in het bijzonder in hernieuwbare energie, opslag en infrastructuur. Daarvoor willen we een publieke Klimaatinvesteringsbank oprichten. Daarnaast willen we vervuilende bedrijven bindende normen opleggen, zodat zij verplicht zijn om de nodige investeringen te doen om hun uitstoot snel genoeg naar beneden te brengen”, aldus Greet Daems.

PVDA betreurt ook dat de institutionele complexiteit niet aangepakt wordt. “Dat staat een daadkrachtig beleid in de weg. Klimaat is in ons land een gedeelde bevoegdheid, versnipperd over het federale niveau en de gewesten die allemaal op gelijke hoogte staan. Geen enkel niveau kan een overkoepelend kader vaststellen zonder instemming van de andere niveaus. Dat zorgt ervoor dat elk beleidsniveau het Belgische klimaatbeleid kan blokkeren, wat in de praktijk ook zeer vaak gebeurt. Maar de klimaatcrisis is te belangrijk om over te laten aan het Belgische vechtfederalisme. Daarom vinden wij het absoluut noodzakelijk dat het federale niveau weer de volle bevoegdheid krijgt om het klimaatbeleid van ons land uit te stippelen.”

De linkse partij diende een eigen voorstel in dat straks ook besproken zal worden in het federaal parlement. “Met onze alternatieve resolutie leggen we een duidelijke keuze voor: blijven we in België hopeloos achter de feiten aanhollen op vlak van klimaatbeleid, of grijpen we de COP 26 aan om het eindelijk over een andere boeg te gooien? De PVDA kiest in elk geval voor dat laatste.”

PVDA-volksvertegenwoordigster Greet Daems besluit door de dringende noodzaak van een ambiteus alternatief aan te kaarten: "De consensustekst van de verschillende meerderheden in dit land vertoont een totaal gebrek aan ambitie. Hoewel de resolutie verzoekt om het principe van ‘science-based policy’ uit te dragen, formuleert diezelfde resolutie ambities op basis van wat politiek mogelijk is en niet wat volgens de wetenschap noodzakelijk is. Dat is ronduit onverantwoord. Na deze zomer vol extreme weerfenomenen in Europa, kan niemand nog ontkennen dat de klimaatcrisis vandaag al hier is. We moeten er dus alles aan doen om ervoor te zorgen dat het klimaat niet helemaal op hol slaat en dat de globale opwarming onder de 1,5°C blijft. Ik kon dus niet zomaar bij de pakken blijven zitten en met lede ogen aanzien hoe Vivaldi en de N-VA de Belgische klimaatambities op een veel te laag niveau vastleggen. Ik heb dus geen moment getwijfeld om een alternatief voorstel in te dienen."