Druk PVDA loont: minister Van Peteghem legt accijnsverlaging op benzine en diesel op regeringstafel

PVDA-volksvertegenwoordiger Raoul Hedebouw

Na een vraag van Raoul Hedebouw (PVDA) tijdens het vragenuurtje in de Kamer, gaf minister van Financiën Van Peteghem (CD&V) te kennen dat hij de accijnsverlaging voor benzine en diesel op de tafel van de regering legt. De PVDA zette dat voorstel eerder deze week al op de agenda en reageert tevreden dat de zaak nu in beweging komt. De regering moet hier nu snel werk van maken, en voor de financiering gebruik maken van de hoge btw-inkomsten van de overheid en ook de oliemultinationals laten bijdragen.

Raoul Hedebouw interpelleerde de minister van Financiën vandaag in de Kamer over de stijgende brandstofprijzen. “Deze prijsstijgingen zijn onhoudbaar voor de werkende bevolking, die daarnaast ook al te maken krijgt met een sterke stijging van de energiefactuur”, aldus Raoul Hedebouw. “Ik heb de regering vandaag opnieuw ondervraagd om daar eindelijk iets aan te doen. Het is zo dat de overheid vandaag zélf voordeel haalt uit de hoge brandstofprijzen. Dat is onaanvaardbaar. Wij pleiten daarom al wekenlang voor de verlaging van de accijnzen, om de prijzen aan de pomp te kraken.”

Raoul Hedebouw is positief dat, dankzij de druk van zijn partij, de lijnen nu in beweging komen. De PVDA stelt voor de accijnsverlaging te financieren via de hoge btw-inkomsten en door een bijdrage van de oliemultinationals. “Terwijl de werkende mensen zich blauw betalen voor een volle tank, rinkelen de kassa’s van de oliemultinationals en die van de overheid”, aldus Raoul Hedebouw.

De studiedienst van de PVDA berekende eerder deze week dat de prijsstijgingen aan de pomp tot 500 miljoen euro aan extra btw-inkomsten kan opleveren voor de overheid. Ook de oliemultinationals profiteren van de prijsstijgingen. “Hun winsten zijn in de eerste twee kwartalen van 2021 al geëxplodeerd”, brengt Raoul Hedebouw aan. “Shell, ExxonMobil, BP en Total boekten samen een winst van 25,64 miljard. En naar verwachting zullen zij in de tweede helft van het jaar nog meer winst maken. Het is dan ook niet meer dan normaal dat zij een bijdrage doen.”

De PVDA roept de regering op om nu snel in actie te schieten. “Veel mensen kunnen niet zonder auto: om naar het werk te gaan of voor andere noodzakelijke verplaatsingen. Het openbaar vervoer is te duur en er is veel te weinig aanbod”, aldus de linkse volksvertegenwoordiger. “Voor veel mensen, die deze winter al met gepeperde energierekeningen worden geconfronteerd, zijn de stijgende brandstofprijzen gewoonweg onhoudbaar. Nu gaan we naar een situatie waar mensen gaan werken om de benzine te kunnen betalen om te gaan werken.”