Eisen van witte woede zijn essentieel voor kwaliteit van zorgverlening

.

De witte woede voerde vandaag actie in de ziekenhuizen en centra van de federale gezondheidszorg. Er waren acties in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Het personeel van de sector protesteert tegen de hoge werkdruk, het niet vervangen van zieke collega’s, burn-outs, de frustratie van niet goed meer te kunnen voor de mensen, lonen die niet volgen …

In het hele land ging de PVDA de acties steunen. Hier enkele getuigenissen:

“We willen dat zowel collega’s als patiënten het goed hebben. En daarom moeten onze arbeidsomstandigheden verbeteren. Bij mij op het werk zijn al zware ongevallen gebeurd. We moeten mensen met zware psychiatrische stoornissen verzorgen, maar we zijn onderbemand. Daar hebben we genoeg van.”

“Deze werkomstandigheden houden we onmogelijk vol tot ons 67ste. We kunnen het nu al niet meer aan.”

“Ik ben hoofdverpleegkundige en verdien dus een beetje meer. Ik werk sinds mijn 20 jaar, en ik ga maar een pensioen van iets meer dan 1.600 euro hebben. De jongeren van tegenwoordig zijn minder volgzaam dan wij vroeger en aanvaarden zulke werkomstandigheden niet. Oudere verpleegsters stoppen met werken of gaan halftijds werken omdat ze de druk vooral mentaal niet meer aan kunnen. Een collega zei me zelfs eens: ‘Ik ben bang dat ik eens iemand ga dood doen.’”

Ook Anne Delespaul, huisarts en gezondsheidsspecialiste van de PVDA, bezocht de acties. “Er gaat geen week voorbij of er zit een zorg- of verpleegkundige in mijn kabinet die het niet meer ziet zitten”, vertelt ze. “Stuk voor stuk zeggen ze hetzelfde: ze komen niet één of twee maar tien handen tekort om de juiste #zorg te kunnen geven. En wie graag en goed voor mensen wil zorgen, gaat daaraan onderdoor.”

“Minister De Block zegt dat er geen geld is voor de verpleegkundigen, maar ze rolt wel een rode loper uit voor Big Farma en hun woekerwinsten tot in haar kabinet”, aldus Delespaul. “Onze zorgverleners én patiënten verdienen zoveel beter. De zorgsector heeft overschot van gelijk om actie te voeren, totdat ze het in Brussel wél zullen horen.”

Meer over de redenen voor de acties: “Als de regering zo voort doet, zal de witte woede eens ontploffen”


Schrijf als eerste een reactie

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.

Volg de PVDA op de voet