Engie-Electrabel: al 1,1 miljard overwinst dit jaar. Hoe lang gaan we dit nog accepteren?

.

Uit de nieuwe kwartaalcijfers van Engie-Electrabel blijkt dat het bedrijf in de eerste zes maanden van dit jaar dankzij de hoge energieprijzen 1,112 miljard euro overwinsten realiseerde met de Belgische kerncentrales. “De energiereus boekt nu al bijna een jaar enorme winsten op kap van de consument. Wij betalen letterlijk de overwinsten van Engie-Electrabel. Hoe lang gaan we dit nog accepteren?”, reageert PVDA-volksvertegenwoordiger Thierry Warmoes. De PVDA vraagt al sinds het begin van de crisis om de overwinsten af te romen en de opbrengsten te gebruiken om de energieprijzen te blokkeren.

Het is al de derde keer op rij dat Engie-Electrabel zelf bevestigt dat het enorme overwinsten maakt. In 2021 boekte de energiereus ook al meer dan 1 miljard euro extra nettowinst met de kerncentrales dankzij de hoge energieprijzen. In het eerste kwartaal van dit jaar noteerde de multinational op die activiteiten al een half miljard euro extra nettowinst.

“Nochtans werd het bestaan van overwinsten eerst ontkend”, stelt Thierry Warmoes. “In januari toonde onze studiedienst onomstotelijk aan dat de kerncentrales enorme overwinsten boeken. Toen pas veranderde de regering van positie. Sindsdien bestelt de minister het ene rapport na het andere, maar van een overwinstentaks in nog geen sprake.”

Minister van Energie Tinne Van der Straeten kondigde twee weken geleden aan dat ze een voorstel op tafel legt voor het afromen van de overwinsten van energiebedrijven, maar ze werd onmiddellijk teruggefloten door de regering. “Nochtans moet er dringend iets gebeuren. Aan de ene kant stapelt de winst van de aandeelhouders zich op, terwijl aan de andere kant de mensen hun factuur niet meer betaald krijgen”, aldus Thierry Warmoes.

“We dienden in het parlement al een voorstel in voor een overwinstentaks. Met de PVDA zullen we druk blijven uitoefenen om dat voorstel bij het begin van het parlementaire jaar te doen goedkeuren”, besluit Warmoes.

 

bron: https://www.engie.com/sites/default/files/assets/documents/2022-07/ENGIE%20H1%202022%20Presentation%20VDEF.pdf