PVDA lanceert samen met 12 andere partijen een Europese petitie voor de vrije beschikbaarheid van toekomstig vaccin tegen Covid-19

Foto: shutterstock

De PVDA lanceert vandaag een Europese petitie voor de vrije beschikbaarheid voor iedereen van een vaccin tegen Covid-19. De campagne is een unieke samenwerking tussen meer dan tien linkse partijen uit heel Europa, samen met de fractie van Europees Verenigd Links (GUE/NGL) in het Europees Parlement.

"Om te kunnen winnen tegen deze pandemie is het van levensbelang dat een vaccin of een geneesmiddel voor iedereen vrij toegankelijk is”, stelt Marc Botenga, Europees volksvertegenwoordiger voor de PVDA. “Dat is een kwestie van rechtvaardigheid en cruciaal voor de volksgezondheid. We kunnen niet toelaten dat de farmaceutische industrie van corona een cashkoe maakt. Het poliovaccin kwam zonder patent op de internationale markt en de ziekte is nu in grote delen van de wereld uitgeroeid.”

Deze internationale petitie is nodig omdat “business as usual” betekent dat het vaccin straks eigendom wordt van privébedrijven via patenten. “Het coronavaccin wordt vandaag met miljarden euro’s belastinggeld ontwikkeld. We mogen niet toelaten dat privébedrijven die eerder weigerden in het vaccin te investeren, zich straks het vaccin toe-eigenen en beslissen over prijs en aanbod", stelt Marc Botenga. "De farmaceutische industrie baseert haar prijzen op wat de patiënt of een land wil betalen. Zo maximaliseert zij de winsten voor de aandeelhouders. Dat heeft tot gevolg dat sommige vaccins heel veel geld kosten. En dat kost levens. Elke dag”, waarschuwt Botenga.

Ursula Von der Leyen, voorzitter van de Europees Commissie, beloofde dat het vaccin een openbaar goed zou worden, maar die belofte werd in de Europese strategie voor vaccins niet hernomen noch gegarandeerd. Met de Europese petitie #Right2Cure willen de initiatiefnemers de Europese Commissie onder druk zetten om alsnog de daad bij het woord te voegen. Concreet vragen zij dat Europa garandeert dat vaccins en behandelingen tegen pandemieën een zaak van algemeen en wereldwijd belang worden en dus vrij ter beschikking komen voor iedereen.

De PVDA volksvertegenwoordiger roept op een voorbeeld te nemen aan de Amerikaanse uitvinder Jonas Salk. Hij ontdekte het vaccin tegen het poliovirus. Op de vraag wie het patent op zijn uitvinding kreeg, gaf Salk de beroemde antwoord: "Het volk. Er is geen octrooi. Zou je de zon kunnen patenteren?" Het poliovaccin kwam zo zonder patent op de internationale markt en de ziekte is nu in grote delen van de wereld uitgeroeid.

Volgens de PVDA moet dat ook kunnen voor het vaccin tegen Covid-19. De Europese Unie beschikt daarvoor over essentiële hefbomen. "De Wereldgezondheidsorganisatie zette een ‘patentenpool’ op om informatie over het virus wereldwijd samen te brengen en te delen. De Europese Unie kan het verplicht maken dat geneesmiddelen ontwikkeld met openbare fondsen in die pool terecht komen. Het zou volstaan die verplichting als voorwaarde te koppelen aan het geven van subsidies aan de farmaceutische industrie, merkt Marc Botenga op.

De PVDA roept de Europese Unie op de vrije beschikbaarheid van een vaccin of een geneesmiddel tegen Covid-19 te verzekeren. "Dat vereist politieke moed maar het is niet onmogelijk. Nelson Mandela deed het ons voor. In de jaren '90 maakte de aidsepidemie ontelbare slachtoffers in Zuid-Afrika. De prijzen voor de behandeling waren exorbitant. Mandela dwong de industrie om de medicijnen veel goedkoper te leveren”.

De petitie #Right2Cure wordt samen met France Insoumise en de Franse Communistische Partij (Frankrijk), Podemos en Izquierda Unida (Spanje), Sinn Fein (Ierland), Socialistische Partij (Nederland), AKEL (Cyprus), Potere al Popolo en Rifondazione Comunista (Italie), Bildu (Baskenland), de Communistische Partij van Bohemen en Moravië (Tsjechië) en Die Linke (Duitsland) in het Europees parlement gelanceerd. De petitie kan getekend worden op http://www.right2cure.eu/.


2 reacties

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
 • Michel Schoolmeesters
  heeft gereageerd 2020-06-30 18:06:38 +0200
  Schandalig,geld verdienen op het lijden van
  Slachtoffers van Corona.
  Zoiets onbetaalbaar maken voor die mensen is zo goed ALS MOORD MET VOORBEDACHTE RADE !!!
 • Rita Coomans
  heeft gereageerd 2020-06-23 14:20:18 +0200
  👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

We hebben jouw steun nodig