Overwinning voor de witte woede ! 67 miljoen aan middelen voor verpleegkundigen vrijgemaakt op voorstel van PVDA

Foto Solidair.

De Kamer keurde vanavond het PVDA-amendement op de begroting goed waarmee middelen vrijgemaakt worden voor de aanwerving van bijkomende verpleegkundigen. “Met deze middelen bieden we de verpleegkundigen die kreunen onder de werkdruk een beetje zuurstof”, reageert PVDA-fractievoorzitter Raoul Hedebouw tevreden. “Een belangrijke overwinning voor het zorgpersoneel dat al maanden actie voert”.

Al maanden vraagt de witte woede aandacht voor de zware werkomstandigheden in de zorgsector, en ook vandaag werd in het hele land actie gevoerd. “De eisen van de witte woede zijn meer dan terecht. Het prangend personeelstekort in de sector weegt zwaar door: onhoudbare werkdruk, uurroosters die voortdurend veranderen, overuren en tijdelijke contracten die de norm zijn, …”, stelt Raoul Hedebouw de evolutie binnen de zorgsector aan de kaak. “Het zorgpersoneel wordt als citroenen uitgeperst en dat heeft natuurlijk ook nefaste gevolgen op de zorgkwaliteit: er is geen tijd voor verzorging of uitleg, alles moet snel, snel gaan.”

Om een concreet antwoord te bieden aan de verzuchtingen van de verpleegkundigen, diende de PVDA een amendement in op de begroting die vandaag in de Kamer voorlag. “In het kader van de voorlopige twaalfden voor de maanden november en december, stelden wij voor om op onmiddellijke basis een bedrag van 67 miljoen euro vrij te maken, bedoeld voor de aanwerving van bijkomend personeel. Er is nood aan structurele maatregelen, maar met dit noodfonds bieden we alvast een beetje zuurstof aan de verpleegkundigen die onder de werkdruk ten onder dreigen te gaan”, aldus Raoul Hedebouw. Met deze goedkeuring, wordt de begroting nu terug naar de commissie Financiën gestuurd.


5 reacties

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
 • Bas Heijermans
  heeft gereageerd 2019-10-26 10:22:16 +0200
  Gister op EEN was er een debat, toen vroegen sommigen zich af hoe dit betaald gaat worden, welke inkomsten er tegenover staan.
  Toen werd ik wel even wit van woede. 15 miljard aan F35’s was die vraag er vanuit die lui ook niet. 50 miljoen aan ontwikkeling ook niet.
  Maggie de Block die even 120miljoen bijvraagt voor asiel ook niet. Net zo min als Michel die aan het climate-fonds even 70miljoen schenkt.
  Maar voor de zorg, die letterlijk op hun tanden lopen en zich kapot werken voor de bevolking kan er geen schamele 67 miljoen af?
  En dit terwijl de VZW’s die erboven staan winsten tot en met maken, zelfs niet eens de boeken moet tonen! Het zijn geen VZW’s het zijn belasting-ontwijk-inschrijvingen tot en met waarbij de prijzen voor ouderen opgedreven worden voor de giga-winsten van enkelen.
  Ze maken daar nog veel meer winst dan multinationals en betalen niks. Personeel uitbuiten, daar zijn ze goed in met de sten van Jo Vandeurzen die al 11 jaar de vlag zwaait en inspecties blijft aankondigen. Zoals steeds, de politieke kaste zorgen goed voor zichzelf en hun vrienden en wij mogen het betalen.
 • Mark Moens
  heeft gereageerd 2019-10-25 10:45:40 +0200
  Radio1 heeft het toch gefikst om naar aanleiding van die stemming het Vlaams Belang zo’n 10 minuten aan het woord te laten deze 25/10 morgen. Peter mocht zich wel gedurende enkele seconden present dragen. Zo zie je maar weer wie de media beheer(s)(t). Eerst wou het VB zich onthouden maar toen ze voelden dat er mogelijk een meerderheid was, sprongen ze gauw op de kar en verzilverden nog maar eens hun “sociale” gezicht. Met de hulp van…Foei!
 • Michel Van de Wiele
  heeft gereageerd 2019-10-24 23:10:20 +0200
  Fantastisch !!! Nogmaals een bewijs dat met een onderbouwde en stevige tussenkomst, ook vanuit de oppositie belangrijke stappen kunnen doorgedrukt (en gewonnen) worden
 • Peter Vanderleyden
  heeft gereageerd 2019-10-24 21:41:21 +0200
  Bravo!
  Het voorstel werd goedgekeurd door een alteratieve meerderheid. Wie stemde voor? Wie tegen? Wie onthield zich?
 • Peter Vanderleyden
  heeft gereageerd 2019-10-24 21:39:52 +0200
  Bravo!
  Het voorstel werd goedgekeurd door een amteratiebr meerderheid. Wie stemde voor? Wie tegen? Wie onthield zich?

We hebben jouw steun nodig