We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Farmamultinational GSK kon in tien jaar tijd 4,2 miljard euro aan belastingen aftrekken

De studiedienst van de PVDA onderzocht hoeveel belastingen multinational GSK in België betaalde. “De voorbije tien jaar kon GSK 4,2 miljard euro aftrekken”, zegt Tom De Meester, woordvoerder van de PVDA. “De multinational profiteerde maximaal van twee fiscale gunstmaatregelen. Enerzijds de aftrek voor octrooi-inkomsten, goed voor 2,6 miljard euro, en anderzijds de notionele-interestaftrek, goed voor nog eens bijna 1,6 miljard euro. Dat zijn duizelingwekkende bedragen!”

vrijdag 7 februari 2020

Farmamultinational GSK kon in tien jaar tijd 4,2 miljard euro aan belastingen aftrekken

Lees hier de volledige studie (in het Frans).

De linkse partij hekelt ook hoe GSK betrokken was bij het opstellen van de fiscale gunstmaatregelen voor … zichzelf. “Het is toch te gek voor woorden dat niet het kabinet van de toenmalig minister van Financiën Didier Reynders de pen vasthield om de wettekst over de aftrek voor octrooi-inkomsten te schrijven”, reageert Tom De Meester. “Men heeft hiervoor vlakaf een beroep gedaan op Linklaters, een advocatenkantoor dat is ingehuurd door GSK.”

De PVDA stelt ook vast dat die maatregelen hun doelstellingen voorbijschieten. “De paarse regering beweerde destijds dat deze maatregelen een positief effect zouden hebben op de werkgelegenheid, maar dat is niet wat de mensen in de praktijk ervaren”, zegt De Meester. “GSK is een zeer winstgevend bedrijf dat sterk profiteert van de fiscale voordelen van dit land, maar er niet voor terugschrikt om bijna duizend jobs te vernietigen. De fiscale maatregelen waarvan deze multinationals profiteren garanderen dus helemaal niets.”

Voor de PVDA moeten deze mechanismen verdwijnen. “Ze zijn erg gunstig voor de multinationals, maar leveren de gemeenschap niets op”, zegt Tom De Meester.

“Daarnaast willen we dat alle subsidies en belastingvoordelen die worden toegekend aan bedrijven, verplicht onderworpen worden aan ecologische en sociale voorwaarden, zoals het behoud van kwaliteitsvolle banen. Ondernemingen die zo overheidsmiddelen hebben gekregen en tot ontslagen overgaan, moeten die cadeaus volledig of gedeeltelijk terugbetalen. Dat is ook wat GSK moet doen als die multinational de ontslagen wil doorzetten.”