Franse kandidaat-eurocommissaris van het grote geld weggestemd door Europees Parlement

.

Onder druk van de Europese fractie van Verenigd Links (GUE/NGL) werd de Franse kandidaat-eurocommissaris Sylvie Goulard naar huis gestuurd. “Toegegeven, haar vertrek lost niet alles op, maar het Europa van het geld wint in ieder geval niet elke dag”, zegt PVDA-europarlementslid Marc Botenga.

“Tijdens de verkiezingscampagne beloofden we dat we pikant uit de hoek zouden komen. Nou, dat hebben we net gedaan”, zegt Marc Botenga over de gebeurtenissen deze week in het Europees Parlement.

Sylvie Goulard was de kandidate voor de Europese Commissie van Frans president Macron. “Zij zou ‘de interne markt’, maar ook ‘de militaire industrie’ promoten. Ze belichaamde eigenlijk vooral het ‘Europa van het grote geld’ tegen iedere ethiek”, aldus Botenga.

Tussen 2013 en 2016 ontving Goulard tot meer dan 10.000 euro per maand van een denktank van een Amerikaanse miljardair. Ze werd beschuldigd van fictieve banen. Ze moest zelfs aftreden als Frans minister van Defensie.

Dankzij de druk van Verenigd Links, moesten zelfs de traditionele partijen toegeven. Het was te grof

“Goulard durfde zelfs te zeggen dat ze niet inzag waarom ontslag te nemen als ze in staat van beschuldiging zou worden gesteld”, vertelt Mar Botenga. “Ze gaf nooit een duidelijk antwoord op de simpele vraag: waarom zou iemand die ethisch ongeschikt is om minister te zijn, ethisch wél geschikt zijn om Eurocommissaris te worden.”

“Donderdag hebben we haar daarom in het Europees Parlement weggestemd. Dankzij de druk van Verenigd Links, moesten zelfs de traditionele partijen toegeven. Het was te grof. Toegegeven, haar vertrek lost niet alles op. Blijft bijvoorbeeld de vraag waarom altijd meer markt behalve als het gaat om het helpen van wapenmultinationals. Maar het Europa van het geld wint in ieder geval niet elke dag. We gaan door met de strijd.”


Schrijf als eerste een reactie

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.

We hebben jouw steun nodig