Gaby Colebunders (PVDA) reageert op brandstichting in Bilzen: “In de mijnen was iedereen zwart”

Foto Elio Germani

De brandstichting in een asielcentrum in Bilzen kwam niet uit de lucht vallen. Ze is het gevolg van een doelbewuste zondebokstrategie van extreemrechts. Gaby Colebunders, volksvertegenwoordiger voor de PVDA, stelde daarover in de Kamer pertinente vragen.


Meneer de voorzitter,

Eén ding hebben wij alvast gemeen: we zijn fiere Limburgers. Hoewel dat voor mij deze week dubbel was. Van ons etiket van gastvrije Limburgers bleef weinig over. Maar vanmorgen kreeg ik toch weer een kleine smile op mijn gezicht. Volgens een enquête van Belang van Limburg keurt 97% van de Vlamingen de brandstichting af.

Ik ben als kind van een migrant en mijnwerker opgegroeid in een multiculturele wijk in Genk, grootgebracht met alle verschillende culturen. Van een onveiligheidsgevoel of haat was er geen sprake. Onze analyse was: ‘”Siamo tuti neri.” In de mijnen was iedereen zwart.

Als ik vandaag naar sociale media kijk, dan zie ik niets anders dan haat en verdeeldheid. Als je verdeeldheid zaait, oogst je nu eenmaal haat. Deze week werden we overstelpt met berichten van onze rechtse politieke twitterkoningen: dat zij niet de aanleiding zijn van dit alles. Hoe kan je dat nu zeggen als je 600 euro hebt geïnvesteerd in een campagne tegen dat asielcentrum in Bilzen? Hoe kan je zeggen dat je er niets mee te maken hebt als je opgeroepen hebt om parken te laten opkuisen. Enkele extreemrechtse terroristen hebben deze brand gesticht. Maar jullie hebben de ideologische lucifers aangereikt. Net zoals de voorbije zomer met het geweld op Pukkelpop. Het is gemakkelijk om een asociaal beleid te voeren als jullie de schuld steeds aan de anderen geven. Eerst waren het de Walen, nu de vluchtelingen. Wie is de volgende?

Ik had deze vragen aan minister Wilmès willen stellen, dus ik richt ze aan de hele regering:

1. Nemen jullie de verantwoordelijkheid op voor de sociale miserie die is gecreëerd door jullie beleid en de haatzaaierij die daarvoor nodig is?

2. Wanneer komt er eindelijk een actieplan tegen extreemrechtse haatzaaierij en geweld?

Het beleid van mijnheer Francken heeft natuurlijk niet geholpen, door het verminderen van het aantal opvangplaatsen. Als er nu weer centra geopend moeten worden, komt er natuurlijk weer protest. Als je opent, sluit en dan weer opent, ontregel je de lokale samenleving. Voor integratie is continuïteit nodig. Wij willen ook afstappen van die grote centra. Kleine opvanginitiatieven zijn veel beter voor de integratie en goedkoper.

Dezelfde rechtse partijen die niet willen dat multinationals een eerlijke bijdrage leveren, stemmen voor het bombarderen van andere landen, zijn tegen ontwikkelingssamenwerking en willen niet dat er iets gedaan wordt aan de klimaatsverandering. Jullie zorgen voor vluchtelingen en zetten dan de mensen tegen elkaar op. De enigen die in hun vuistje lachen, zijn de multinationals en de allerrijksten. Racisme is een misdaad en leidt naar fascisme.

Wij blijven ons daartegen verzetten en zeggen daarom gisteren, vandaag en zeker morgen: Siamo tutti neri.