We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Geen enkele reden om banen te schrappen bij FrieslandCampina

“Tijdens de lockdown hebben we volle bak geproduceerd. Nu kondigen ze in de media duizend ontslagen aan. Zonder schaamte. Het is onaanvaardbaar”, reageert een arbeider van FrieslandCampina. Het is “erg moeilijk door de coronapandemie”, klinkt het bij de zuivelmultinational. Nochtans maakte het bedrijf in volle coronacrisis 108 miljoen euro winst.

vrijdag 13 november 2020

Geen enkele reden om banen te schrappen bij FrieslandCampina

“De medewerkers wil ik bedanken voor hun inzet en loyaliteit”, schreef CEO Hein Schumacher nog in zijn jaarverslag in 2019. Een paar maanden later laat hij via de pers weten dat een duizendtal van die loyale medewerkers eind 2021 op straat staan.

Die ontslagen zouden grotendeels in Nederland, België en Duitsland vallen.

Tony Borgonjon, ACV-hoofddelegee van de vestiging in Aalter, was na zijn nachtshift net zijn bed ingedoken, toen hij werd opgebeld door verontruste collega’s. Zij hadden het nieuws van de aangekondigde herstructurering in de media vernomen. Tony Borgonjon kon hen niets vertellen, want hij was zelf ook niet op de hoogte. Een totaal gebrek aan respect van de directie.

FrieslandCampina maakte in volle coronacrisis 108 miljoen winst

FrieslandCampina is een van de grootste zuivelondernemingen ter wereld. Het bedrijf heeft vestigingen in 36 landen. In België telt FrieslandCampina zo’n 1.300 personeelsleden.

Het bedrijf produceert merken als Campina, Cécémel, Fristi, Frisco, Lattiz en Yazoo.

Door de herstructurering wil FrieslandCampina besparen op de kosten, omdat het momenteel erg moeilijk is door de coronapandemie en omdat de winstmarges zwaar onder druk staan, zo wordt beweerd.

Erg moeilijk door corona?

Hoezo, erg moeilijk? De omzet en het bedrijfsresultaat van FrieslandCampina stegen in de eerste helft van 2020. Het bedrijf maakte in volle coronacrisis 108 miljoen winst.

In mei en september nam FrieslandCampina in Nederland en Nigeria nog twee andere bedrijven over. Dat soort resultaten kunnen weinig bedrijven voorleggen.

En dat terwijl veel mensen in ons land hun inkomen met 30% zagen dalen omdat ze door het coronavirus tijdelijk werkloos werden.

Vorig jaar gaf CEO Hein Schumacher zichzelf een flinke loonsverhoging van 15%

Sinds 2015 maakte FrieslandCampina 1,4 miljard euro winst. Ook in België, waar de multinational vijf sites heeft, maakt FrieslandCampina winst: 12 miljoen euro in 2019 en 59 miljoen euro sinds 2015.

Vorig jaar gaf CEO Hein Schumacher zichzelf een flinke loonsverhoging van 15%.

PVDA eist moratorium op ontslagen tijdens crisis

Een deel van de productie van FrieslandCampina verminderde, onder meer door de verplichte sluiting van de horeca.

Ondernemingen die in deze crisisperiode in moeilijkheden komen, kunnen voor hun personeel echter een beroep doen op tijdelijke werkloosheid. Er is dus geen enkele reden om mensen te ontslaan.

Daarom stelt de PVDA voor dat tijdens deze periode geen mensen mogen worden ontslagen. Net zoals in Italië en Spanje het geval is. Daar is er voor bedrijven die een beroep doen op tijdelijke werkloosheid een moratorium op ontslagen.

Als winstgevend bedrijf heeft FrieslandCampina geen enkele reden om mensen te ontslaan.

Werknemers zijn ook geen wegwerpproducten die je via de pers kunt laten weten dat ze hun job gaan verliezen, omdat het bedrijf nog meer winst wil maken.

Arbeidsduurvermindering met loonbehoud is een menselijke oplossing in tijden van coronacrisis. Zo zorg je voor het behoud van jobs.

Het behoud van jobs betekent ook het behoud van sociale zekerheidsbijdragen en het vermijden van werkloosheidsuitkeringen.