We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Geneeskunde voor het volk protesteerde tegen sancties voor zieke werknemers

Donderdag verzamelden een 150 patiënten en zorgverleners van Geneeskunde voor het volk voor het parlement om te protesteren tegen de plannen van de regering om zieke werknemers te straffen. Ze vinden dat de regering het probleem van het aantal langdurig zieken in ons land totaal verkeerd aanpakt. Ze eisen respect voor langdurig zieken in plaats van bestraffing.

donderdag 14 oktober 2021

Geneeskunde voor het volk protesteerde tegen sancties voor zieke werknemers

Op de actie getuigden verschillende patiënten over hun situatie. Patricia is verpleegster, Danny vrachtwagenmechanieker, Freddy schilder en Caroline is poetsvrouw. Elk hebben ze hun eigen verhaal, maar ze hebben ook allemaal iets gemeen: ze zijn kapot gewerkt. De werkdruk ligt te hoog en aangepast werk willen hun werkgevers niet voorzien. Alle vier hebben ze geen begrip voor de plannen van de regering. Ze voelen zich onbegrepen en gestigmatiseerd. “Wat ik eens zou willen,” zegt Freddy in de megafoon, “is dat al die ministers eens een week gaan meedraaien. Dat ze eens werken zoals de mensen moeten werken. Dan zullen ze begrijpen waarom de mensen tegen hun plannen zijn.”

De sprekers op het podium klagen aan dat de regering niet kijkt naar de oorzaken van het hoge aantal langdurig zieken. Zo wordt er door de werkgevers onvoldoende aangepast werk voorzien. Ook de hoge werkdruk en de flexibilisering op de arbeidsmarkt dragen bij aan de rugklachten en burn-outs in dit land. Ten slotte ligt de pensioenleeftijd te hoog voor veel werknemers. Recent deed Geneeskunde voor het Volk nog een onderzoek bij 935 werknemers tussen 55 en 65. Hieruit bleek dat de helft van hen niet gelooft dat hun gezondheid het toelaat om nog door te werken tot de pensioenleeftijd van 67 jaar. Bij Geneeskunde voor het Volk menen ze dat zolang er niets wordt gedaan aan deze structurele oorzaken we dweilen met de kraan open.

Terwijl de regering de oorzaken onaangeraakt laat en de zogenaamde responsabilisering van de werkgevers een lege doos lijkt te worden, verhoogt ze de druk op de zieken zelf. Een derde van de langdurig zieken zit thuis vanwege psychische klachten. Zorgverleners melden dat deze patiënten vaak kampen met schuldgevoelens. Het dreigement 2,5% van hun uitkering af te houden indien ze niet voldoende meewerken zal de stress bij de patiënten enkel doen toenemen, dat melden verschillende psychiaters.

Ook Sofie Merckx, huisarts bij Geneeskunde voor het Volk en federaal volksvertegenwoordiger voor de PVDA, nam het woord. “We laten met onze actie het woord aan diegenen die de regering viseert en wil wegzetten als profiteurs. Vandaag telt ons land 500.000 langdurige zieken. Zolang de werkgevers geen aangepast werk moeten geven, zolang de mechanismen die ervoor zorgen dat zoveel mensen ziek worden niet worden aangepakt (langer werken, verdere flexibilisering, permanente beschikbaarheid, overal meer-doen-met-minder-mensen etc.) gaat er niets veranderen aan het probleem. De regering doet aan victim-blaming, zo zitten we volgend jaar met 600.000 zieken. Het punt is dat de schuld bij de zieken leggen niet oké is, en dat deze nieuwe ronde aan stigmatisering niets gaat oplossen. Daar komt nog bovenop dat de aangekondigde responsabilisering van de werkgevers een maat voor niks blijkt.”

“We zijn met Geneeskunde voor het volk en PVDA niet alleen met onze kritiek. Zowel hulpverleners als de christelijke en socialistische mutualiteit als de vakbonden hebben reeds kritiek geuit op de mogelijke maatregelen tegen de zieke werknemers. Wij gaan door met ons protest en willen dat de regering terugkomt op deze beslissing”, besluit Sofie Merckx.