Palestina heeft je hulp nodig: steun het Al Awda ziekenhuis in Gaza

Foto: Habboub Ramez/ABACA

Sinds maandag 10 mei doorstaat Gaza eens te meer het buitensporige militaire geweld van Israël. De menselijke tol is opnieuw enorm. De bevolking van Gaza heeft dringend medische en humanitaire hulp nodig. De PVDA roept op om financiële steun te geven aan de Union of Health Work Committees (UHWC), partnerorganisatie van Viva Salud, de Belgische ngo die strijdt voor het recht op gezondheid wereldwijd.

Help Union of Health Work Committees (UHWC) bij hun levensnoodzakelijke werk in het Al Awda-ziekenhuis en gezondheidscentra in de getroffen wijken.

of via overschrijving op rekening van Viva Salud: BE15 0010 4517 8030 met vermelding van "Gaza 2021".

“Het gezondheidspersoneel in Gaza werkt in bijzonder zware omstandigheden en moet ook vrezen voor eigen leven. Het heeft dringend hulp en steun nodig”, zegt Hanne Bosselaers, dokter bij Geneeskunde voor het Volk in Molenbeek.

Hanne werkte zelf als huisarts in een kleine eerstelijnskliniek in Gaza van eind december 2012 tot mei 2013. “We merkten toen al hoezeer de gezondheid van mensen te lijden heeft onder de Israëlische bezetting en de altijd terugkerende militaire agressie. Er waren bombardementen geweest in 2008, 2010 en net voor ik toekwam in december 2012. Er zijn uiteraard de vele doden en gewonden, maar ook het mentale leed is enorm zwaar. Dat allemaal in een heel fragiele gezondheidszorg.”

Die gezondheidszorg moet in penibele omstandigheden werken. Zo is er maar 40% van de tijd elektriciteit. Alles moet draaien op generatoren. De brandstof daarvoor komt uit Israël en is extreem duur. Vandaag steken ziekenhuizen en gezondheidscentra 60% van hun budget in het laten draaien van de generatoren. “Dat is een van de grote noden waar UHWC ook altijd op hamert”, zegt Hanne. “Soms wordt het personeel een tijd niet betaald om te kunnen blijven draaien. Gelukkig zijn het allemaal plichtbewuste mensen, overtuigd van hun zaak.”

Het zijn burgers die getroffen worden

Hanne had de voorbije dagen nog contact met een aantal vroegere collega’s in Gaza: “Ik sprak met een anesthesist die ten noorden van Gaza-Stad woont. Hij is bang om naar het ziekenhuis te gaan, bang om onderweg een bom op zijn auto te krijgen. Het is weer zoals in 2014, het zorgpersoneel blijft in het ziekenhuis slapen om de verplaatsingen niet te moeten doen, hun families zitten thuis, iedereen staat doodsangsten uit.”

Ook in de ziekenhuizen is niemand veilig. “Er is een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen dat zwaar beschadigd is door een bombardement. Ook de ambulanciers lopen grote risico’s. Het zijn helden, zonder meer. In 2014 zijn er 93 van hen gestorven. Er is absoluut geen sprake van precisiebombardementen op militaire structuren. Het zijn burgers die getroffen worden.”

De steun van de Belgische bevolking is heel erg nodig

Ook Fiona Ben Chekroun, beleidsmedewerker van Viva Salud, staat in contact met mensen in Gaza en kan getuigen over de ravages die door het Israëlische leger worden aangericht: “De verwoestingen zijn enorm. Ook medische gebouwen werden gebombardeerd, waaronder het enige testcentrum voor Covid-19. De toegangswegen tot de ziekenhuizen in Gaza zijn vernield. Ziekenwagens geraken moeilijk bij de gewonden. Dag en nacht vallen er bommen. Mensen zijn elke ochtend verbaasd dat ze nog leven.”

Viva Salud zamelt nu volop de dringend nodige fondsen in om het Al-Awda ziekenhuis te steunen. Het is het grootste ziekenhuis in het noorden van Gaza-Stad. “De buurt van het ziekenhuis werd ook gebombardeerd”, vertelt Fiona. “Maar het ziekenhuis zelf werd gelukkig niet geraakt. Onze lokale partner UHWC probeert zo goed mogelijk mee in te staan voor gezondheidszorg in het ziekenhuis en de kleine gezondheidscentra in de wijken. Ze hebben de steun van de Belgisch bevolking heel erg nodig.”

Palestina heeft je hulp nodig

In één week tijd doodde het Israëlische bezettingsleger ongeveer 213 Palestijnen, waaronder bijna 60 kinderen. Meer dan 1400 mensen raakten gewond door de Israëlische luchtaanvallen. 14 jaar verstikkende blokkade, verschillende militaire aanvallen en de coronapandemie hebben de gezondheidssector in de Gazastrook aan de rand van de afgrond gebracht.

Union of Health Work Committees (UHWC), de lokale partner van Viva Salud, werkt in de frontlinie in het Al Awda-ziekenhuis en gezondheidscentra, waar gewonden van de Israëlische luchtaanvallen en al wie dringende medische hulp nodig heeft, verzorgd wordt.

Een gift is ook mogelijk via overschrijving op rekening van Viva Salud: BE15 0010 4517 8030 met vermelding van "Gaza 2021".

Als de som van jouw gift(en) aan Viva Salud op jaarbasis 40 euro of meer bedraagt, krijg je een fiscaal attest.