Raoul Hedebouw: "Het idee van "socialisme 2.0" wint aan kracht: een andere samenleving is mogelijk"

Foto Solidair.

Op dinsdag 14 april publiceerde de krant La Libre Belgique een interview met PVDA-woordvoerder Raoul Hedebouw. Hierin kijkt Raoul lang en hard naar de maatschappij. Tijdens deze periode van coronacrisis steekt de vraag in welk soort samenleving we willen leven, steeds meer de kop op. Hieronder een paar fragmenten uit het interview ...

(La Libre Belgique, 14 april 2020)

"Textielbedrijven zouden verplicht moeten worden om maskers te vervaardigen. Maar we gaan hetzelfde probleem hebben met de productie van vaccins: Johnson&Johnson kondigt nu al aan dat het een soort monopolie zal hebben op dit gebied en zo miljarden dollars aan winst zal binnenrijven. Maar waar komt het grootste deel van onze kennis in de strijd tegen de gezondheidscrisis vandaan? Universiteiten, openbare instellingen. Deze crisis vernietigt het neoliberale idee, dat ons al jaren voorhoudt dat de mens een wolf voor de mens is en dat de concurrentie tussen mensen de motor van de vooruitgang is. Dat is niet waar. Vandaag zien we werknemers en overheden samenwerken, zonder concurrentie, op het gebied van onderzoek, in de gezondheidszorg".

(...)

"De echte vraag is voortaan: Naar wie zullen die miljarden gaan? De grote bedrijven, de luchtvaartmaatschappijen, de grote monopolies? Of naar openbare bedrijven, naar groene energie, de wetenschappelijke sector die in staat is om pandemieën te beheren, de gezondheidszorg? Daar ligt het fundamentele debat. Op dit moment wordt gekozen voor de optie om grote spelers te helpen, maar zo slaan we de verkeerde weg in. Voor onze ogen speelt zich een ware klassenstrijd af over de vraag wie de economische gevolgen van het coronavirus zal betalen.

interviewer: Wat denk je?

Alle traditionele partijen kondigen aan dat we niet meer zullen kunnen leven als voorheen, dat de mensen onvermijdelijk hun verantwoordelijkheid moeten opnemen. Ik ben het helemaal niet eens met deze stelling. Na de oorlog heeft Duitsland een vermogensbelasting ingesteld die nog hoger is dan de belasting die de PVDA voorstelt. We moesten aan geld geraken. Onze "coronataks" van 5% op vermogens van meer dan 3 miljoen euro is een pragmatische belasting om de rijksten te laten betalen in plaats van de kleine man. We hebben die miljarden nodig om de schulden van de overheid af te lossen. "

(...)

"Het "socialisme 2.0" idee wint wereldwijd aan kracht: een andere samenleving is mogelijk. Op Europees vlak moeten de stichtingsverdragen ter discussie gesteld worden. Europa heeft 63 richtlijnen aan de lidstaten uitgevaardigd met het verzoek hun investeringen in de gezondheidszorg te verminderen en de sector te liberaliseren. De arbeidersklasse kwam uit de Tweede Wereldoorlog met een zeer gunstige krachtsverhouding, waardoor het mogelijk werd bepaalde sectoren aan de wet van vraag en aanbod te onttrekken" .
"Een tijdelijke nationalisatie betekent het tijdelijk collectiviseren van schulden, om nadien de winsten terug te privatiseren... Het is duidelijk dat dat niet oké is. De crisis toont aan dat belangrijke sectoren definitief uit de markt moeten worden gezet. De gezondheidssector is het meest flagrante voorbeeld. Mondiaal domineren drie multinationals de vaccinatiesector. Nooit eerder in de geschiedenis was er zo'n machtsconcentratie, nog nooit was de mensheid zo afhankelijk van de goodwill van een paar aandeelhouders. De kracht van Rome was kattenpis naast de kracht van een raad van beheer als die van Johnson&Johnson. Het is tijd om onze economie te democratiseren, en om dat te doen zijn definitieve nationalisaties essentiële instrumenten. "

(...)

"Er is een paradigmaverschuiving gaande omtrent de trots van de arbeidersklasse. Lang overheerste het geloof dat de essentiële en dynamische krachten van onze economie de ingenieurs en de industriëlen waren. Maar eigenlijk klopt dat helemaal niet. Wie maakt het mogelijk om de wereld draaiende te houden in de huidige context? De arbeidersklasse in de ruimste betekenis van het woord. Ik voel dat de sociale klassentrots een grote comeback maakt. Daarbij denk ik aan de vuilnismannen, de verpleegkundigen, al die mensen die trots zijn dat ze blijven werken, trots om solidair te zijn, trots om offers te brengen ... Afgelopen jaren werd smalend gedaan over de werkende klasse. Nu nemen de media interviews af van verpleegkundigen, poetshulpen. Ik krijg er kippenvel van als ik deze veranderende kijk op de wereld van de arbeid zie. Er zal een pre- en een postcoronavirustijdperk zijn."


6 reacties

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
 • Anton Schiffman
  heeft gereageerd 2020-05-20 09:55:44 +0200
  Dagdromerij
 • Joe Baele
  heeft deze pagina gevolgd 2020-04-18 18:53:31 +0200
 • Kamiel Peeters
  heeft gereageerd 2020-04-18 16:26:47 +0200
  Dit is heel mooi, maar ik twijfel dat dit zal gerealiseerd worden. Zolang de Vlaming voor NVA en VB alsook voor de traditionele partijen blijft stemmen zal er niets veranderen vrees ik.
 • Eric Cabus
  heeft gereageerd 2020-04-15 21:27:21 +0200
  Een andere samenleving is NODIG !! Zeker nu de lockdown verlengd word ( ik kon veilig en verantwoord aan het werk na twee weken stilstand en ik loop relatief weinig financiele schade op ), een hele hoop mensen loopt véél meer risico dan ik : hulpverleners, supermarktpersoneel, poetshulpen enz enz.
  Mensen die nu thuis zitten hebben meer tijd dan ooit om na te denken over dat hamsterloopwieltje ( aka de Economie, met hoofdletter zoals dat hoort voor een heilig huis ) waarin wij al decennia om ter hardst in ronddraven en dat abrupt tot stilstand kwam.
  Dit is nooit eerder in onze beschaving gebeurd en de prijs die we met z’n allen betalen voor die economie word nu ineens wél verblindend fel belicht toch ?
  Na twee weken staan de grote jongens al te bedelen want de verliezen stapelen zich op, bedelen bij de belastingbetaler uiteraard. Die belastingbetaler die ruim de helft van wat ie met zijn arbeid verdient moet afgeven om zulke uitspattingen te financieren, nota bene die grote jongens die alles uit de kast halen om géén belastingen te moeten betalen.
  Voor fatsoenlijk openbaar vervoer is geen geld, ook niet voor zorg, ook niet voor sociale en betaalbare huisvesting, fatsoenlijk onderwijs, cultuur, mondmaskers…. Maar straaljagers, ja dàt moeten we unbedingt hebben. Een belachelijk aantal zelfingenomen politici overbetalen, voorzien van een riant wagenpark “met standing”, vertrekpremies die u en ik in een heel leven lang werken niet eens verdienen, daar is wél geld voor.

  De schaal van het economisch slagveld ( mondiaal ) zal hoe langer de lockdown duurt bij meer mensen gaan doordringen.

  Ons samenlevingsmodel rammelde al serieus voor corona uitbrak en we zien nu nog wat stuiptrekkingen.
  We moesten al tot ons 67e gaan werken om dat in stand te houden ( Bart de Wever in de krant : “onze poetsvrouw komt voorlopig niet meer want ze is 70 en voor haar is dat risico te groot”… hmmm, zou deze dame ervoor kiezen te werken ipv te genieten van haar oude dag ? ), alles wat van levensbelang is zoals water, openbaar vervoer, post, energie, telecom werd geprivatiseerd en gecommercialiseerd…
  Onze ecosystemen takelen wereldwijd zienderogen af, om die economie te doen draaien. Kijk eens rond wat voor effect die paar weken stilstand hebben… Heldere lucht op plaatsen waar ze dat voor het eerst zien, helder water idem dito. Gaat er dan echt geen belletje rinkelen dat het zo niet verder kan ?
  We hebben een punt bereikt waarop we onszelf de das omdoen als we nu op dezelfde weg “heropstarten”. Schuld creeren die de volgende generaties nog mee gaan moeten aflossen om dit in stand te houden is waanzinnig, immoreel en crimineel.
  Er is een GRONDIGE hervorming nodig, maak u geen illusies : dit kaartenhuis stort in sneltempo in en zelfs een leger “stable geniusses” als president Trump gaan dat niet recht kunnen houden.
 • Benny De Vleesschauwer-Wouters
  heeft gereageerd 2020-04-15 08:47:35 +0200
  Bedankt om aan deze kar te blijven trekken, hier kan elke ‘mens’ niet anders dan pal achter te gaan staan.✋
 • Christophe Ramakers
  heeft gereageerd 2020-04-15 08:47:03 +0200
  Heel mooi,maar dit zal jammer genoeg niet zo zijn…

We hebben jouw steun nodig