Italië: PVDA neemt deel aan antifascistische vakbondsbetoging

.

Afgelopen zaterdag werd de nationale hoofdzetel van de belangrijkste Italiaanse vakbond CGIL het slachtoffer van een aanval georganiseerd door openlijk fascistische demonstranten. Onder aanvoering van onder meer leden van de fascistische groepering Forza Nuova vernielden tientallen demonstranten de zetel van de CGIL in Rome.

In reactie hierop organiseert de CGIL vandaag in gemeenschappelijk vakbondsfront met de vakbonden CISL en UIL een grote antifascistische betoging. De slogan is duidelijk: "Mai più fascismi”! Nooit meer fascisme.

Ook de PVDA stuurt een delegatie. Voor de PVDA zullen met name Europees parlementslid Marc Botenga en de federale volksvertegenwoordigers Nadia Moscufo en Gaby Colebunders deelnemen. De PVDA wil zo haar internationale solidariteit met de Italiaanse vakbonden en werkende klasse in de strijd tegen extreemrechts in de verf te zetten.

"Het is tijd om de normalisering van extreemrechts een halt toe te roepen", zegt Marc Botenga, "De aanval op de CGIL toont het ware gezicht van extreemrechts. En dat is geweld. Geweld, vooral tegen vakbonden. Het geweld van extreemrechts is helemaal geen vaag spookbeeld. Het is reëel en groeit in heel Europa, ook bij ons. Daarom is het belangrijk hier te zijn, en samen een vuist te maken tegen extreemrechts.”

Vanaf 10.30 uur ontmoet de PVDA-delegatie in de hoofdzetel van de CGIL (Corso d'Italia, 25) Europese en internationale vertegenwoordigers, met name van de drie belangrijkste Italiaanse vakbonden (CGIL, CISL, UIL). Vandaar gaat het dan naar de betoging, die vanaf 15.00 uur op de Piazza San Giovanni plaatsvindt.

Ieri, oggi, domani: antifascisti sempre. Gisteren, vandaag en morgen: altijd antifascisten.