Jan Jambon (N-VA) moet uitleg geven over wat hij wist over de dood van Jozef Chovanec

Een agente brengt de Hitlergroet terwijl Jozef Chovanec wordt omgebracht

Jan Jambon, in 2018 federaal minister van Binnenlandse Zaken, was op de hoogte van het incident op de luchthaven van Charleroi dat leidde tot de dood van Jozef Chovanec. federaal volksvertegenwoordiger Gaby Colebunders (PVDA): “De vraag is al lang niet meer of er een doofpot is, maar hoe groot die is.”

Jan Jambon, in 2018 federaal minister van Binnenlandse Zaken, was op de hoogte van het incident op de luchthaven van Charleroi dat leidde tot de dood van Jozef Chovanec. Dat blijkt uit een antwoord van minister Pieter De Crem (CD&V) in de speciaal daarvoor bijeengeroepen commissie. “Dit is een belangrijk feit”, zegt federaal volksvertegenwoordiger Gaby Colebunders (PVDA). “De vraag is al lang niet meer of er een doofpot is, maar hoe groot die is.”

“Er waren al sterke vermoedens dat er ministers op de hoogte waren”, vervolgt Colebunders. “Dat wordt bevestigd nu blijkt dat de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken op de hoogte was van het incident. We moeten weten wat hij precies wist. Wat heeft hij toen gedaan? Hoe is de zaak toen toegedekt? Waarom hebben zijn woordvoerder en Theo Francken gezegd dat ze van niets wisten? In dit dossier worden al tweeënhalf jaar zaken verzwegen. Dat moet stoppen. We moeten de problematiek van een mogelijke zwijgcultuur binnen de politie ernstig nemen. Dat willen ook al die politieagenten die hun werk wél goed doen.”

De PVDA roept ook op om hoorzittingen te organiseren rond zwijgcultuur en de tuchtprocedures binnen de politie.