Lonen politici: PVDA vindt “signaal” van De Croo onvoldoende en eist halvering

Sofie Merckx, PVDA-fractieleidster in de Kamer.

Totaal onvoldoende, vindt de PVDA het voorstel van premier De Croo om in te leveren op de lonen van de ministers en parlementsleden. “De bevolking verwacht meer van de politiek dan een symbolische inspanning”, reageert PVDA-fractieleidster in de Kamer Sofie Merckx.

“Politieke soberheid houdt meer in dan enkel een paar procent inleveren op de buitensporige lonen van ministers en parlementsleden”, stelt Sofie Merckx scherp. “Het probleem is dat politici de crisis niet voelen. Zij leven in een bubbel, in tegenstelling tot heel veel gezinnen en kmo’s die vandaag hun facturen niet meer kunnen betalen. Als de parlementaire lonen meer in de buurt zouden komen van een doorsnee inkomen, dan had de politiek al sneller maatregelen genomen tegen de hoge energiefacturen.”

De PVDA dringt al lang aan op een halvering van de parlementaire lonen, de lonen van ministers en van de partijfinanciering. “We zijn blij dat het taboe eindelijk doorbroken is, maar om voeling te krijgen met de realiteit is er meer nodig.”

Sofie Merckx kondigt aan dat haar fractie een wetsvoorstel voor de halvering van de partijdotaties en -toelagen dringend wil laten stemmen. “Op federaal niveau zou dat al meer dan 20 miljoen euro opleveren”, legt Sofie Merckx uit. “Als ook de regionale dotaties gehalveerd worden, levert dat meer dan 36 miljoen euro op. Een pak meer dan het voorstel van premier De Croo van 2 miljoen euro.”

Het halveren van de lonen van de federale ministers en parlementsleden zou volgens de linkse partij nog eens 10 miljoen euro opbrengen.