Maria Vindevoghel (PVDA) over Thomas Cook: “De werkgelegenheid moet beschermd worden”

Transport Pixels / FLickr

Nu ook Thomas Cook België financieel onvermogend is verklaard, waarschuwt PVDA-Kamerlid Maria Vindevoghel voor een sneeuwbaleffect in de sector. De voormalige vakbondsvrouw bij Sabena vindt dat we ontslagen te allen prijze moeten vermijden: “De aandeelhouders en werkgevers die jarenlang profiteerden van winsten en bonussen, storten de werknemers nu in de onzekerheid”. De PVDA vraagt een gezamenlijke bijeenkomst van de Commissies Sociale Zaken en Economie van de Kamer.

Wereldwijd staan 22.000 jobs op de helling en zijn 600.000 toeristen gestrand. Het faillissement van de Britse groep Thomas Cook maakt heel wat slachtoffers. Indien de werknemers van Thomas Cook België morgen hun lonen niet uitbetaald krijgen, gaan ook daar de boeken definitief dicht. “Ik voel me bijzonder solidair met de 600 Belgische werknemers die nu in onzekerheid leven”, reageert PVDA-Kamerlid Maria Vindevoghel. “De onzekerheid over je job weegt bijzonder zwaar”. Vindevoghel waarschuwt ook voor een mogelijk sneeuwbaleffect in de luchtvaartsector. “Brussels Airlines neemt het gros van de vluchten voor Thomas Cook België voor zijn rekening en die vallen nu weg. Ook bij de bagageafhandelaars dreigen er ontslagen te vallen. Ik hoor van werknemers dat de ongerustheid in de hele sector bijzonder groot is.”

Vindevoghel zal minister Wouter Beke ondervragen over de maatregelen die hij denkt te treffen. Vindevoghel vindt het een prioriteit om ontslagen te vermijden. “We hebben er genoeg van dat de werknemers altijd het gelag betalen. Samen met de reizigers zijn zij vandaag het slachtoffer van de race to the bottom die de luchtvaartsector in zijn greep houdt. Het is die prijsdumping die tot de crash van Thomas Cook heeft geleid. Werknemers moeten al jaren herstructureringen en herstelplannen slikken. Tegelijk lees ik dat de grote bazen van Thomas Cook de laatste 5 jaar nog schaamteloos meer dan 22 miljoen euro aan bonussen cashten. Het is weerzinwekkend om dan te horen dat de lonen mogelijk niet meer uitbetaald worden en de facturen zich opstapelen”, stelt Vindevoghel, die vraagt dat de directie deze bonussen terugbetaalt.

“Het kapitalisme liet zich in deze zaak ook van zijn meest cynische kant zien”, geeft Vindevoghel aan. “De winnaars in dit verhaal zijn de hedgefunds die speculeerden op het failliet van Thomas Cook. Als aasgieren stortten ze zich op het bedrijf, en wonnen ze op één dag liefst 227 miljoen euro. Leg dat maar eens uit aan de duizenden werknemers die hun job riskeren te verliezen en de gestrande reizigers die hun welverdiende vakantie in rook zien opgaan”.

Vindevoghel vindt dat ook de getroffen reizigers snel zekerheid moeten krijgen dat ze hun vakantie volledig kunnen beleven en niet voor de kosten moeten opdraaien. “Zowel de werknemers als de reizigers zijn slachtoffer in dit verhaal. We vragen dan ook een gezamenlijke bijeenkomst van de Commissies Sociale Zaken en Economie, om minister Beke te ondervragen in zijn hoedanigheid van minister van Werk en van Consumentenzaken”, besluit het PVDA-Kamerlid.


3 reacties

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
 • Clementina Claessens
  heeft gereageerd 2019-09-27 20:17:43 +0200
  Als je ze bezig hoort is het,we creëren jobs, maar over de rest zwijgen ze, hoeveel jobs er verloren gaan door o.a.het graaien van Directies, CEO en noem maar op.De Grote Bonussen moeten stoppen,denk is méér aan de échte werkende, de gewone arbeiders waarvan ze altijd maar meer flexibiliteit van verwachten
 • Clementina Claessens
  heeft gereageerd 2019-09-27 19:57:46 +0200
  Het is altijd en overal hetzelfde, het kapitalisme wint, Om op te spuwen, én onze politiekers zijn dezelfde graaiers,postjes pakken zakjes vullen,beter gezegd Zakken Vullen
 • Bas Heijermans
  heeft gereageerd 2019-09-27 18:17:29 +0200
  Wat pas echt schandalig is, is dat de CEO vorig jaar 725000 euro in zijn zak stak terwijl het bedrijf verlieslatend was en is.
  Voor dit jaar had die 1 miljoen voorzien!
  Waarom is die CEO niet opgepakt? Hij graait gewoon verder terwijl het bedrijf jaar na jaar miljoenen verlies optekent.
  Nu is het failliet maar de CEO eet er geen boterham minder om, sterker nog zijn wanbeleid wordt jaar na jaar beloond met meer loon.
  Hoe kan het dat dit door justitie niet als wanbeheer en opzettelijk leegzuigen van een bedrijf wordt aangemerkt?
  Waarom is de top niet opgepakt? Dit is weeral een voorbeeld van klassenjustitie en een overheid die nog steeds opzettelijk wanbeleid niet strafbaar stelt. Beke doet niets, net als bij Arco, Beke is een lafaard tot en met. Zolang zijn eigen bankrekening oploopt doet die niets, enkel wat wollige nietszeggende taal op tv waar die ook nog eens voor betaald wordt. Schande Beke!

We hebben jouw steun nodig