Marktmanipulatie, geheime deals … PVDA wil dat overheid geld terugvordert van farmareuzen

PVDA-volksvertegenwoordiger Sofie Merckx.

De PVDA eist dat minister De Block onmiddellijk in het parlement tekst en uitleg komt geven bij de nieuwe onthullingen over marktmanipulatie met oogmedicatie. De minister zou al jaren op de hoogte zijn van het feit dat farmareuzen Novartis en Roche onder één hoedje spelen om de boel te belazeren, maar stond erbij en keek ernaar.

Maggie De Block stak zelfs een handje toe en liet de farmabedrijven een half miljard euro uit de kassen van de sociale zekerheid graaien. PVDA eist dat de overheid optreedt en het geld terugvordert. De linkse partij schuift haar kiwimodel naar voor als oplossing op korte termijn.

“Wat in Italië tot een monsterboete leidt, wordt bij ons met de mantel der liefde bedekt”, reageert huisarts en PVDA-kamerlid Sofie Merckx. “Sterker nog, Novartis krijgt de rode loper uitgerold met een geheime deal op maat van het bedrijf voor de terugbetaling van zijn peperdure medicijn Lucentis. Een zoveelste aflevering in de saga van het farmabanditisme in ons land, met directe medewerking van onze minister van volksgezondheid.”

De linkse partij eist zo snel mogelijk duidelijkheid in deze zaak en vraagt een hoorzitting met de minister. “We willen weten waarom het Koninklijk Besluit dat in 2015 voorlag en voorzag in de terugbetaling van het goedkopere en even efficiënte alternatief Avastin, gewoon van tafel werd geveegd. En hoe het kan dat zo’n klacht van marktmanipulatie jarenlang op een bureau blijft liggen”, aldus Sofie Merckx.

In Frankrijk, Italië en Nederland kwam deze terugbetaling er wél, waarmee miljoenen bespaard werden. “Onze sociale zekerheid liep ondertussen al een half miljard euro mis, geld dat rechtstreeks naar de zakken van big farma ging. Wij eisen dat de overheid onmiddellijk optreedt en deze miljoenen terugvordert”, gaat Merckx verder.

De invoering van het kiwimodel, waar PVDA al jaren voor pleit en in 2017 ook een wetsvoorstel voor indiende, zou dit probleem voorkomen hebben, aldus Sofie Merckx: “In ons kiwimodel voorzien we een commissie van onafhankelijke experts die op basis van wetenschappelijke bevindingen op zoek gaan naar het beste geneesmiddel voor ouderdomsblindheid. Zij zouden vaststellen dat beide medicijnen, Avastin en Lucentis, evenwaardig zijn. Via een openbare aanbesteding wordt dan de laagst mogelijke prijs afgedwongen, waarbij alleen nog het goedkoopste wordt terugbetaald.”

Maar de onthullingen van de laatste maanden zetten de linkse partij ertoe aan een stap verder te zetten. “Na het sjoemelen met stocks van kankergeneesmiddel Femara en de 1,9 miljoen euro voor het levensnoodzakelijke medicijn voor baby Pia, is dit nu al de derde zaak waarin duidelijk wordt dat farmareus Novartis in zijn winsthonger werkelijk voor niets terugdeinst”, stelt Sofie Merckx.

“We moeten dringend het maatschappelijk debat voeren over de macht die big farma vandaag in onze samenleving uitoefent. Je geld of je leven, het klinkt als een zin uit een verre gangsterfilm, maar het wordt steeds meer realiteit. Dit moet stoppen. Voor ons is het duidelijk: onderzoek en ontwikkeling van geneesmiddelen moeten in publieke handen gehouden worden, zodat patiënten en niet de winst van farma-aandeelhouders op de eerste plaats komen”, besluit Merckx.


3 reacties

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
 • Martine Delcol
  heeft gereageerd 2019-11-23 05:48:49 +0100
  Ik ook of beter gezegd de kinderen van bejaarde worden uitgezogen door de in rusthuizen verblijvende Ouders. .. zij zijn de dupe geworden van inefficiente medicatie voorschriften .. vitamines worden aangekocht en zalven zeepkes ’ dafalganekes zonder doktersadvies En of voorschriften. .. Na overlijden kreeg ik nog een paar rekeningen van de pharma om hartpillen ( 2 dozen coruno) tot zelfs 180 cedocard besteld net voir overlijden en er werd jarenlang dafalgans besteld zonder voirschriften terwijl mala recht had op verhoogde tegemoetkomonig van riziv allemaal zonder voorschriften .. Klagen bij het ocmw was zelfs verloren moeite .. Alles bleef zonder gevolg en ook,toegedekt met de zogezegde mantel der liefde voor de collegas .. zelf zonder gevolg gebleven door directie rusthuis .. Noch ocmw die betaaltbzonder controle te oefenen op medicatie voorschriften en de regels aan hun laars lappen althans toch ocmw van mijn mama haar gemeente. . Noch pharma die wel levert zonder voorschrift arts .. Met alle gevolgen vandien voor de bewoner die schrik heeft voor represailles .. en familie die alles moet slikken of als er te klagen valt een advocaat zou moeten raadplegen of aanstellen om de rechten van patient en de plichten van ocmw arts, verpleging te doen naleven .. Als iemand mijn dossier wil inkijken dat kan .. Riziv . Ocmw en mutualiteit kregen mijn klacht binnen .. Ik overweeg een dossier samen te stellen mits hulp jurist of iemand die dit allemaal kan uitpluizen voor mij .. Na 1 jaar nergens rspons per brief gekregen van de drie partijen .. Erg heel erg dat ze zo de mebsen bestelen .. Mijnzal het niet overkomen maar de zwakkere in ee maatschappij zijn de dupe van heel het zorgsysteem .. Incluis ocmw .. Riziv en mutualiteit .. , er zou in het rusthuis een inzage moeten zijn door de familieleden zodat we daar zelf iets kunnen in neerpennen ., als we niet akkoord gaan en de arts ook onze bevindingen kunnen lezen. Zowel sat de financiele kosten van overledicatie beterft ..
 • Nicole Heindryckx
  heeft gereageerd 2019-11-11 18:22:57 +0100
  Zwijg me in Godsnaam over de pharma reuzen. Waarom moeten ze in ziekenhuizen, revalidatiecentra, rusthuizen, enz… de melkproducten gebruiken. Alles wat ik al jaren moet slikken, en waar een generisch product voor bestaat, dan weet ik wel dat ik die grote bonzen niet langer NOG rijker moet maken. Hun onderzoek, enz… zijn al lang doorberekend in de prijs die wij / het RIZIV moet betalen. Op Dafalgan Forte krijg je zelfs geen cent terug, zelfs al heb je de maximum factuur bereikt!!! En dat is normaal hier !!! Bij God, Allah en Boedha, ik ben zo boos hierover. Nodeloos de mensen en het RIZIV geld uit de zakken kloppen die veel beter voor andere, nuttige dingen kunnen besteed worden. Veel mensen zullen wel niet akkoord met me zijn, maar 1,9 miljoen euro bij elkaar vergaren voor EEN spuitje, dat is een streep te ver. Ze weten nu dat wij alles doen om onze kinderen te helpen, dus volgende keer kost iets anders dan 3 miljoen euro…. Ik gun die ouders en dat kind natuurlijk een gelukkig leven toe, maar hoeveel garantie hebben ze ??? GEEN. Maar Novartis heeft zijn slag thuis gehaald. En WIJ ALLEMAAL gaan er straks voor boeten en betalen !!!!!
 • Martine Delcol
  heeft gereageerd 2019-10-21 09:01:11 +0200
  Ik heb ook klacht nerrgelegd op de Riziv ivm rusthuizen die bestelden zonder voorschrift zoals coruno , dafalgan waarvoor terugbetaling voir mijn mama was voorzien en nog veel meer anomalien gevonden .. Tot zelfs code in de facturatie van 12 euro bij navraag aan apitheek zou dat over verzendingslkosten gaan .. Hoe dikwijls factureren ze de oudjes teveel aan of overbodige medicatie bv net voir haar overlijden 180 stuks cedocards .. Een keer 120 pillen en een tweede bestelling 60 pillen op 1 maand tijd ..

Volg de PVDA op de voet