Minister Vandenbroucke weigert vragen over vaccinatiestrategie te beantwoorden in commissie gezondheid

Sofie Merckx. (Foto Solidair, Stefaan Van Parys)

Minister van volksgezondheid, Frank Vandenbroucke (sp.a), heeft zonet formeel geweigerd om de commissie gezondheid van de Kamer deze namiddag te woord te staan over de mankementen bij de logistieke voorbereiding van de Covid-vaccinatiecampagne. Het voorstel van de PVDA om de minister op te vorderen werd weggestemd door de Vivaldi-meerderheid.

“Het is onaanvaardbaar dat de minister de lippen stijf houdt en beslist om niet te antwoorden op de nochtans zeer prangende vragen die we ons hierbij kunnen stellen” aldus Sofie Merckx, huisarts en volksvertegenwoordigster voor de PVDA in de Kamer. “Het is ook niet normaal dat de minister wél ingaat op uitnodigingen om zijn beleid toe te lichten in de tv-studio’s, maar weigert om verantwoording af te leggen in het parlement.” De PVDA dringt erop aan dat het debat over de vaccinatiecampagne zo snel mogelijk plaatsvindt.

De PVDA-volksvertegenwoordigster verwijst naar de belofte die minister Vandenbroucke in november aanging. “De minister garandeerde toen dat de logistiek volledig uitgedokterd zou zijn op het moment dat de coronavaccins er zouden zijn. Hij ging zelfs de weddenschap aan en verzekerde dat de verdeling en inentingen ‘naadloos en snel’ zouden verlopen. ‘Als dat niet lukt, moet u op mij schieten’, was zijn boodschap. Vandaag loopt zijn weddenschap af en moeten we de minister op zijn belofte aanspreken. Het is niet normaal dat de minister het debat hierover uit de weg wil gaan.”

De PVDA wilde minister Vandenbroucke hierover deze namiddag ondervragen in de commissie. “De minister is deze namiddag sowieso aanwezig om te antwoorden op een reeks parlementaire vragen, maar hij heeft aangegeven dat hij op dat moment zal weigeren om vragen over de vaccinstrategie te beantwoorden. Ons voorstel om tóch een actualiteitsdebat te organiseren, werd vervolgens door de voltallige Vivaldi-meerderheid weggestemd”.

Feit is dat de logistieke voorbereiding van de Covid-vaccinatiecampagne mank loopt in ons land. Gisteren stelde professor Hans-Willem Snoeck in Terzake zich veel vragen bij de trage uitrol. “We weten al maanden hoe belangrijk het is dat deze vaccinatiecampagne slaagt. Hoe krijg je het dan uitgelegd dat de logistiek nog niet op punt staat en wij nog in de fase van de pilootprojecten zitten?”, besluit Merckx. Zij zal bij de commissie blijven aandringen om de minister zo snel mogelijk in het parlement te horen.