Nieuwe agressie tegen Gaza gevoed door het electorale cynisme van premier Benjamin Netanyahu

Foto Mohamed Zarandah / SOPAmages / REX / Shutterstock

Sinds dit weekend flakkert het geweld in Palestina weer op. Israël bombardeert opnieuw de Gazastrook. Het zet daarvoor grof geschut in. De PVDA is solidair met het Palestijnse volk, dat slachtoffer is van een nieuwe Israëlische agressie, gevoed door het electorale cynisme van premier Benjamin Netanyahu.

Tot nu toe zijn een tiental locaties onder vuur genomen, waaronder ook appartementsgebouwen waarin burgers wonen. Israëlische scholen rond de Gazastrook moesten dicht en alle grensovergangen met Israël zijn gesloten. Vissers mogen niet meer uitvaren, levensmiddelen mogen de Gazastrook niet meer binnen, hoewel de bevolking afhankelijk is van humanitaire hulp van buitenaf. Er werden tonnen raketten en militaire uitrusting en ook soldaten naar de grens van Gaza vervoerd. Het ziet er naar uit dat Israël zich voorbereidt op een groot offensief. Analisten waarschuwen voor een nieuwe oorlog.

De directe aanleiding

Dat het geweld zo escaleert is het gevolg van een zoveelste moord op drie Palestijnse demonstranten door Israëlische soldaten het voorbije weekend. Daarnaast waren er opnieuw bombardementen door de Israëlische luchtmacht in de Gazastrook en vanuit Palestijns grondgebied kwam er een raketaanval op een huis ten noordoosten van Tel Aviv. Het huis brandde af en er vielen 7 Israëlische gewonden.

Premier Netanyahu keerde daarom vroeger dan gepland terug van een bezoek aan de Verenigde Staten en vroeg meteen een sterk signaal: "We zullen krachtig reageren en Hamas moet weten dat we niet zullen aarzelen om binnen te vallen en alle noodzakelijke stappen te nemen", zei de premier. Israëlische legerbronnen vertelden namelijk dat de raket vanuit een Hamas-locatie in het zuiden van Gaza afkomstig was. Hamas verdedigde zich door te stellen dat die lancering per ongeluk was gebeurd, door de slechte weeromstandigheden. Maandag leek het er zelfs even op dat er een staakt-het-vuren zou worden afgekondigd onder bemiddeling van Egypte, maar gisterennacht gingen de bombardementen onverminderd voor.

Verkiezingen

Deze escalatie komt er niet toevallig: over twee weken zijn het verkiezingen in Israël en de Israëlische rechtervleugel verwijt premier Netanyahu dat hij te 'soft' is met de Palestijnen. Netanuyahu zit in nauwe schoentjes en riskeert de verkiezingen van 9 april te verliezen. Hij wil daarom een sterk statement maken. Het is beangstigend dat een hardliner als Netanyahu vandaag zelfs niet meer tot de Israëlische rechtervleugel behoort.

Op de Westelijke Jordaanoever protesteren de kolonisten al enkele maanden tegen het zogenaamd zwakke beleid van de Israëlische regering door Palestijnse voertuigen aan te vallen. De fascisering van de Israëlische samenleving is de voorbije jaren enorm toegenomen. Vorig jaar voerde Israël de apartheidswet in, die bepaalt dat Israël de exclusieve natiestaat is van het Joodse volk en dat Palestijnen daarin alleen tweederangsrechten kunnen krijgen.

De meer dan 600.000 kolonisten hebben de wind in de zeilen. Ze kregen gedurende jaren carte blanche van Netanyahu om meer nederzettingen uit te bouwen. Sinds de VS Jeruzalem als hoofdstad van Israël heeft erkend, voelen ze zich nog meer gesterkt. Tijdens Netanyahu's bezoek aan de VS vorige week, erkende Trump ook de Syrische Golanhoogte als Israëlisch grondgebied. Een nieuwe overwinning voor de Israëlische expansiedrang. Opmerkelijk én zorgwekkend is dat de publieke opinie steeds meer de kant kiest van de kolonisten.

Een jaar Great Return March

Op 30 maart herdenken we de eerste verjaardag van de Grote Mars van de terugkeer. Verschillende basisbewegingen riepen toen op tot grote mobilisaties aan de grens met Israël. Ze sloegen tentenkampen op en protesteerden er elke vrijdag, tot op de dag van vandaag. De repressie van Israël was ongemeen hard. Israëlische scherpschutters openden meermaals het vuur op onschuldige demonstranten.

Israël probeert sindsdien dit beeld weg te poetsen met allerlei events zoals internationale wielerevents, of de organisatie van het Eurosongfestival binnen acht weken. Maar op18 februari 2019 concludeerde een speciale VN-onderzoekscommissie dat Israëlische veiligheidstroepen 189 grotendeels ongewapende demonstranten hebben gedood tijdens hoofdzakelijk vreedzame protesten in het kader van de Great March of Return. In het rapport van deze commissie staat opnieuw zwart op wit dat het geweld op uitzondering van mogelijk slechts twee gevallen een schending van het internationaal recht betekent. De VN-onderzoekers hebben het expliciet over oorlogsmisdaden en mogelijke misdaden tegen de menselijkheid. Toch haalden deze feiten amper het nieuws, laat staan veroordelingen van onze Europese regeringen.

Opnieuw een oorlog?

Na de totale verwoesting in de oorlog van 2014 hield iedereen zijn adem in voor de volgende. Die is tot nu toe vermeden, vooral omdat iedereen weet dat Gaza geen nieuwe oorlog meer aankan. Door de blokkade kunnen ziekenhuizen het zelfs in tijden van vrede niet meer aan.

Maar in de context van de machtspolitiek van de nakende verkiezingen, onder goedkeurend oog van de Noord-Amerikaanse beschermengel, zouden de Gazanen voor de zoveelste keer het slachtoffer kunnen worden.

We veroordelen de houding van onze eigen regeringsleiders, die maar al te vaak een oogje dichtknijpen en hun mensenrechtendiscours afzwakken om toch maar goeie banden met Israël én de VS te behouden.

De PVDA steunt de Palestijnse bevolking en haar strijd voor haar basisrechten

De PVDA steunt de oproep voor BDS, een vreedzaam initiatief gelanceerd door 171 Palestijnse organisaties dat wereldwijd op veel steun kan rekenen. BDS staat voor boycot, desinvesteringen en sancties tegen Israël zolang dit het internationaal recht schendt.

De PVDA eist sancties tegen het Israëlische nederzettingenbeleid. Het is de plicht van alle staten om alles te doen wat in hun macht ligt om ervoor te zorgen dat Israël zich houdt aan het internationaal recht, zoals het Internationaal Gerechtshof ons in 2004 heeft herinnerd.

De PVDA diende hierover al een resolutie in bij het federaal Parlement en vraagt opnieuw dat deze op de agenda wordt geplaatst.

Openluchtgevangenis

Gaza wordt de grootste openluchtgevangenis ter wereld genoemd. De bijna twee miljoen Gazanen stammen voor het merendeel af van mensen die gevlucht zijn voor de Israëlische onteigeningen van zeventig jaar geleden. Ze wonen in een kleine landstrook, volledig omgeven door water, muren en hekken. 95 procent heeft geen toegang tot drinkbaar water.

Langs alle kanten worden ze gecontroleerd door Israël, die de strook onder een totale lucht- en landblokkade heeft gezet. Niets komt Gaza in of uit zonder Israëlische controle. De toestand is schrijnend en licht ontvlambaar.


1 reactie

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
  • Eddy Lauwers
    heeft gereageerd 2019-03-31 14:27:49 +0200
    De Palestijnen verdienen inderdaad onze aandacht en steun. De blokkade die Israël de Gazanen heeft opgelegd doet die mensen kreunen onder honger en ontbering. Verder dan honderd meter mogen de vissers niet uit de kust varen of ze worden door de Israëlische kustwacht onderschept. Havik Netanyahu heeft reeds een grote troepenmacht met tanks klaar staan vlak aan de grens. Zou de Israëlische bevolking die voortdurende oorlogssituatie nu echt niet beu worden? Het is een kwestie van tijd voor Hamas in staat zal zijn echte schade aan Israël toe te brengen. De laatste “raket” is 120 km ver geraakt en zoals steeds is de vergelding disproportioneel. De houding van Amerikaans president Donald Trump, die regelmatig olie op het vuur giet, helpt natuurlijk ook niet. We kunnen alleen maar hopen, allicht tegen beter weten in, dat de nakende verkiezingen voor een politieke aardverschuiving zorgen en permanente vrede mogelijk wordt.

Volg de PVDA op de voet