6% btw op elektriciteit: wordt voorstel PVDA gestemd in de Kamer?

Morgenmiddag zal de commissie Financiën van de Kamer het PVDA wetsvoorstel tot verlaging van het btw-tarief op elektriciteit en gas tot 6% onderzoeken.

dinsdag 11 februari 2020

6% btw op elektriciteit: wordt voorstel PVDA gestemd in de Kamer?

“De energiefactuur verlagen en de koopkracht verhogen is een van de prioriteiten voor de bevolking", legt PVDA-voorzitter Peter Mertens uit. Het wordt tijd dat het signaal van 26 mei eindelijk wordt gehoord. Wij roepen de andere progressieve partijen en volksvertegenwoordigers op om voor ons voorstel te stemmen en een alternatieve meerderheid te vinden zoals bij de stemming over het fonds “witte woede”.

Een groot deel van de bevolking wil immers dat zijn energiefactuur daalt door een verlaagd btw-tarief op deze basisproducten toe te passen. Verschillende sociale organisaties, zoals het ABVV, verdedigen die eis ook. De druk op de partijen is dan ook groot in de context van een minderheidsregering in lopende zaken en het vooruitzicht van nieuwe verkiezingen.

Deze btw-verlaging is al jaren een van de belangrijkste eisen van de PVDA die daarvoor een grote campagne voerde waarbij maar liefst 225.000 handtekeningen voor deze eis werden verzameld.

“Vandaag ligt het inhoudelijke debat op tafel”, legt Peter Mertens uit. “En dit in een context waarin de energiefactuur van de Belgische consumenten de laatste 13 jaar sinds de liberalisering van de energiesector voortdurend gestegen is. Dit opent ook het debat over fiscale rechtvaardigheid. Belastingen op consumptie, zoals btw of accijnzen, zijn zeer oneerlijk. Tegelijkertijd zien we dat een multinational zoals GSK die van plan is honderden werknemers te ontslaan, nauwelijks 0,1% belasting op zijn winst betaalt. Het is hoog tijd voor verandering!"