Vijfenzeventig jaar geleden lieten de VS twee kernbommen vallen op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. Deze bombardementen hebben aan tienduizenden mensen het leven gekost. De nucleaire dreiging voor de wereld blijft vandaag groot. Op 23 januari 2020 verklaarden in Washington D.C. de verantwoordelijken van het zeer gerespecteerde Bulletin van de Atoomwetenschappers: "De mensheid wordt nog steeds geconfronteerd met twee gelijktijdige existentiële gevaren - nucleaire oorlog en klimaatverandering - die worden verergerd door een vermenigvuldigingsfactor voor deze dreiging, namelijk de cyberinformatieoorlog, die het vermogen van de samenleving om te reageren vermindert. De internationale veiligheidssituatie is rampzalig, niet alleen omdat deze bedreigingen bestaan, maar ook omdat de wereldleiders de internationale politieke infrastructuur om ze aan te pakken hebben laten uithollen". Na een zorgvuldige beoordeling van de dreiging van een kernoorlog gedurende meer dan 70 jaar, concludeert het "Bulletin" dat de voorwaarden voor een kernoorlog nooit groter zijn geweest dan in 2020: "Het is 100 seconden voor middernacht", besluiten de wetenschappers.
Kernwapens moeten dringend worden ontmanteld
Vandaag is meer dan 90 % van de 13.865 kernwapens in de wereld in handen van Rusland en de Verenigde Staten. Met zijn 300 tot 400 kernwapens en een militair budget dat 3 tot 4 keer lager ligt dan dat van de VS loopt China op het vlak van kernbewapening ver achter op de VS. In het afgelopen decennium is het militaire budget van China echter aanzienlijk gegroeid ten aanzien van de almaar toenemende militaire omsingeling door de Verenigde Staten. De wetenschappelijke en technologische vooruitgang van China is een nachtmerrie voor de Verenigde Staten.
In plaats van de wapenwedloop te willen stoppen, verhoogt de Amerikaanse regering haar uitgaven. De regering van voormalig president Obama startte zo een meerjarenplan van ongeveer 1000 miljard dollar (!) om de kernwapens te moderniseren. Trump zette wat voor hem was besloten voort en versterkte dat nog (zie kader).
De jaarlijkse militaire uitgaven van de NAVO-landen bedragen meer dan 1 biljoen dollar. De regering Michel bleef niet achter: ze besliste om F-35 jachtbommenwerpers te kopen, die in staat zijn om kernwapens te dragen, voor een bedrag van 9,2 miljard euro over tien jaar. Diezelfde federale regering bezuinigde, met name in de gezondheidszorg. Een budgettaire keuze die enkele maanden later, toen de coronaviruscrisis uitbrak, dramatisch zou blijken te zijn: tekort aan personeel, gebrek aan medisch materiaal, geen strategische reserve van maskers... en met de tweede golf die in ons land komt is het helaas nog niet voorbij.