Aanslag in Hanau (Duitsland), racisme leidt tot moord

Een 43-jarige aanhanger van extreemrechts schoot in de Duitse stad Hanau negen mensen dood. De man vond dat “bepaalde volkeren die niet meer uit Duitsland uitgewezen kunnen worden, dan maar vernietigd moeten worden”. De PVDA wil dat racisme eindelijk effectief wordt aangepakt.

donderdag 20 februari 2020

Aanslag in Hanau (Duitsland), racisme leidt tot moord

Het is het zoveelste geval van extreemrechts racistisch geweld in Duitsland. Niet toevallig wordt ook het cordon sanitair rond de extreemrechtse partij AfD afgebroken.

PVDA-voorzitter Peter Mertens reageerde vanmorgen in een tweet: “Alweer een extreemrechtse aanslag in Duitsland. Een man schiet 11 mensen dood in een shisha-bar en een café, uit racistisch motief. Mijn deelneming met de slachtoffers en hun dierbaren. Racisme is een misdaad. Racisme leidt tot moord. #NieWieder #Hanau #HanauShooting

Lees verder onder de tweet

Ook bij ons zien we steeds meer geweld met racistische motieven: de brandstichting in het asielcentrum van Bilzen maar ook het geweld dat minder media-aandacht krijgt zoals aanvallen op huizen waar Roma verblijven, slagen en verwondingen aan vrouwen met hoofddoek, vernieling van joodse symbolen ... En ook hier zien we een aanhoudend racistisch discours van Vlaams Belang (op de rand van de wettelijke grens van de vrije meningsuiting) dat zorgt voor gewenning en normalisering dat gedachtegoed.

Hoog tijd dat racisme ernstig veroordeeld en bestraft wordt, en vooral degenen die baat hebben bij racisme, die angst en haat zaaien, racisme systematisch aanwakkeren en tegelijk hun eigen verantwoordelijkheid minimaliseren.
We wachten al negentien jaar op een nationaal actieplan tegen racisme. Er is nu een politieke conferentie in aantocht die hiervoor de eerste basis gaat leggen. De PVDA wil dat er een versnelling hoger wordt geschakeld en dat er ook nu al beter gebruik wordt gemaakt van de middelen die voorhanden zijn om racisme terug de dringen.

Online haatspraak kan harder aangepakt worden dan nu het geval is indien er meer werk gemaakt wordt van het bestraffen en verwijderen van extreemrechtse trollen en hun onlinenetwerken. Politici van democratische partijen moeten het racisme van Vlaams Belang en bewegingen als Schild & Vrienden publiekelijk veroordelen in plaats van hen te beschouwen als een normale partij waarmee onderhandeld kan worden. Racisme leidt tot geweld, dat valt niet te ontkennen. Gaan we nu over tot actie? Of wachten we tot ook bij ons een aanhanger van extreemrechts overgaat tot moord om ons dan af te vragen: hoe is het zo ver kunnen komen?

21 maart: Manifestatie tegen racisme en voor gelijke rechten.

Derde editie van de nationale betoging tegen racisme, georganiseerd door een breed front van antiracisme-organisaties met de steun van een waaier aan middenveldorganisaties.

Afspraak op zaterdag 21 maart, om 13.30 u., Brussel-Noord

Alle info