Akkoord energie-factuur: “165 euro korting op facturen die met meer dan 2.800 euro stijgen? Dát is pas boerenbedrog”

“De berg heeft een muis gebaard. Erger nog, het is boerenbedrog geworden”, reageert PVDA-volksvertegenwoordiger Peter Mertens scherp op het energie-akkoord van de federale regering. “Een korting van amper 165 euro op energiefacturen die met meer dan 2.800 zijn toegenomen, dat is toch niet serieus?” De linkse partij blijft pleiten voor een structurele btw-verlaging op elektriciteit én op gas, die gezinnen meer dan 500 euro oplevert.

dinsdag 1 februari 2022

Akkoord energie-factuur: “165 euro korting op facturen die met meer dan 2.800 euro stijgen? Dát is pas boerenbedrog”

Peter Mertens begrijpt niet dat de regering de btw enkel op elektriciteit verlaagt. “Is de regering op de hoogte dat het nét die gasfactuur is die maal drie deed? Mag ik het dan op z’n minst wereldvreemd noemen om op gas de btw op 21 procent te houden? De regering ziet het blijkbaar nog altijd als een luxeproduct. Elektriciteit wordt dan weer enkel in de lente als basisproduct beschouwd. Onbegrijpelijk allemaal.”  

Een structurele btw-verlaging op elektriciteit én op gas is nochtans perfect betaalbaar, berekende de linkse partij. “Tenminste als je durft raken aan de enorme overwinsten van Electrabel”, aldus Peter Mertens. “Zelfs na het betalen van de nucleaire taks strijkt de energiemultinational het waanzinnig bedrag van 1,8 miljard overwinsten op. Daar rept de regering met geen woord over. Onbegrijpelijk. Als er vanochtend iemand opgelucht ademhaalt met het bereikte akkoord, dan wel de aandeelhouders van Electrabel. Zij worden verder slapend rijk, terwijl de gezinnen in de kou blijven staan.” 

De PVDA is niet van plan het hierbij te houden. “Nog niet zo lang geleden was een btw-verlaging totaal onbespreekbaar in de Wetstraat. Dankzij de druk van onderuit, kregen we het tóch op de agenda. Wat nu nodig is, is een btw-verlaging op elektriciteit én op gas. Permanent, niet tijdelijk, en zonder compensatie via hogere accijnzen”, gaat Peter Mertens verder.

“Het is trekken, duwen, sleuren, om de zaken in beweging te krijgen. Wij gaan verder en blijven druk zetten. Voor een btw-verlaging op energie en voor een structurele daling van de brandstof- en mazoutprijzen”, besluit Peter Mertens, die oproept om zondag 27 februari mee te stappen in de Basta-mars van de linkse partij in Brussel.