Algemene staking 9 november: PVDA roept minister Dermagne op Koninklijk Besluit over loonblokkering niet te ondertekenen

Na de mislukte onderhandelingen tussen de sociale partners en aan de vooravond van de algemene staking van 9 november 2022, roept de PVDA minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) op om geen Koninklijk Besluit te ondertekenen dat de lonen blokkeert.

dinsdag 8 november 2022

Algemene staking 9 november: PVDA roept minister Dermagne op Koninklijk Besluit over loonblokkering niet te ondertekenen

“Voor de verandering vragen we de minister van Werk om eens géén actie te ondernemen. Hij kan zijn eer als linkse politicus redden door het Koninklijk Besluit, dat loonsverhogingen boven 0% zou verbieden, niet te ondertekenen”, stelt Raoul Hedebouw, voorzitter van de PVDA. “De werkende klasse in het hele land zal geen nieuwe loonblokkering aanvaarden, en ze heeft groot gelijk. De afgelopen maanden boekten grote bedrijven recordwinsten, zoals de Nationale Bank onlangs onthulde. Waarom zouden we niet de vrijheid mogen hebben om te onderhandelen over loonsverhogingen in bedrijven die winst maken?”

Voor de PVDA is het tijd voor een andere manier van denken. “Blokkeer de prijzen, niet de lonen”, pleit Raoul Hedebouw. “Op dit moment is het probleem voor veel zelfstandigen en kleine bedrijven de torenhoge energieprijzen. Daar ligt de oorzaak van de stijgende inflatie. Terwijl in meerdere Europese landen, zoals in Frankrijk, de prijzen worden geblokkeerd, houdt de regering hier het bij enkele cheques. Zij zijn degenen die de economie kapot maken.”

De PVDA-voorzitter hekelt de houding van de regering en de werkgevers: “De gretigheid van de Vivaldi-regering en het grootbedrijf om de lonen te blokkeren is omgekeerd evenredig met de starheid van diezelfde regering en de passieve houding van de werkgeversorganisaties ten opzichte van een prijsblokkering.”

De PVDA zal morgen haar steun aan de stakers betuigen met solidariteitsbezoeken aan de honderden piketten en acties die overal in het land worden opgezet.