We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Antiracismebetoging 24 maart: "We moeten één front vormen tegen racisme."

In oktober vorig jaar werden Manal Toumi en Sah Gulhan verkozen als districtsraadslid voor de PVDA in Deurne en Antwerpen. Samen met hun PVDA-basisgroep mobiliseren ze voor de antiracismebetoging van 24 maart. Met drie volle bussen willen ze vanuit Antwerpen naar de betoging in Brussel trekken.

woensdag 6 maart 2019

Antiracismebetoging 24 maart: "We moeten één front vormen tegen racisme."

Sah Gulhan (43) werd geboren in Beringen. Zijn vader was mijnwerker, hij ging met pensioen toen de mijnen sloten. Sah is getrouwd en heeft twee zonen, 14 en 12 jaar. Van opleiding is hij auto-mecanicien. Hij werkt als vakman in de haven.

Manal Toumi (24) zit in het laatste jaar rechten. Naast haar studies heeft ze een Youtubekanaal over mode en verzorging.

 

Hoe kwamen jullie terecht bij de PVDA?

Manal Toumi. Mijn papa is al jaren een supporter van Peter Mertens en de PVDA. Twee jaar geleden zei ik hem dat ik me ook wilde engageren, dus werd ik lid. Even later werd ook mijn vader lid van de partij.

Sah Gulhan. Een goede vriend van mij is al langer bij de PVDA en overtuigde me om lid te worden. Ik zei telkens dat politiek me niet boeit en dat ik de PVDA ook een beetje te extreem vond. Uiteindelijk ben ik toch lid geworden en bij een basisgroep gegaan, iets later stond ik op de lijst en werd ik zelfs verkozen.

Krijgen jullie zelf ook te maken met racisme?

Manal Toumi. Ik ging naar een erg conservatieve katholieke school, met maar weinig andere jongeren met een migratie achtergrond. Ik werd weleens nageroepen: “Steelt je papa ook auto’s?”. Ik had een leraar Latijn waarvan ik twijfelde of hij gewoon een pik op me had of me viseerde omwille van mijn achtergrond. Ik zat in de schoolraad met twee leerlingen, twee leerkrachten - waaronder mijn leerkracht latijn - en twee ouders. Om komaf te maken met witte scholen moest elke school een bepaald percentage leerlingen met een migratieachtergrond opnemen. Waarop die leraar zei: “Als dat gebeurt, ben ik hier weg“.

Sah Gulhan. Ik zie racisme en discriminatie op de werkvloer maar ook bij sollicitaties. Je doet mee aan een selectie, je testen zijn positief en toch word je niet aangeworven. Ik ben Belg en beschouw mezelf als perfect geïntegreerd. Er werden op mijn werk nieuwe mensen gezocht, ik gaf de naam door van een vriend maar hij werd zelfs niet gecontacteerd. Toen ik aandrong, werd hij opgebeld. Achteraf kreeg ik te horen: “Sah, als je iemand voorstelt moet hij wel goed Nederlands spreken.” Mijn vriend spreekt beter Nederlands dan ik. Ik heb gelukkig een aantal jongens aan werk kunnen helpen, maar werk vinden als je een niet-Belgische achtergrond hebt, blijft erg moeilijk.

Wat is de belangrijkste reden om 24 maart te gaan betogen?

Sah Gulhan. Als we racisme vandaag niet de wereld uithelpen, zullen onze kinderen en kleinkinderen nog steeds discriminatie en beledigingen ondergaan. Het is hoog tijd dat het stopt. Ik woon vlakbij de Brederodestraat, waar vorige week een dodelijke schietpartij was. Op Facebook las je reacties in de trant van: “Goed, weeral een Turk minder”. Gelukkige waren er ook steunbetuigingen.

Manal Toumi. Alleen sta je machteloos tegenover racisme, de overheid moet een standpunt innemen en racisme écht bestraffen. Racisme is bon ton, door ons te blijven organiseren dwingen we de regering om actie te ondernemen.
Sah Gulhan. De overheid doet mee aan het verspreiden van racisme. We zijn het beu. De regering moet er iets aan doen, of ze nu willen of niet. Now or never, er moet iets aan gedaan worden.

De PVDA legt de nadruk op de structurele dimensie van racisme, het is deel van het systeem. Wat denken jullie?

Manal Toumi. Jef en Jan weten niet beter, de regering wél. Ze doet mee aan het racisme, ze organiseert het: door gebrek aan beleid zet men mensen tegen elkaar op.

Sah Gulhan. Daarom zijn praktijktesten zeer belangrijk. Als je solliciteert met een Marokkaanse naam, word je vaak niet uitgenodigd. Als je een Vlaamse naam hebt mag je bij wijze van spreken zelf bepalen wanneer je tijd hebt om langs te komen. Er moeten zware straffen komen voor discriminatie, anders gaan de werkgevers het nooit leren.
Jullie willen met drie bussen naar de betoging. Gaat dat lukken?Manal Toumi. We vragen heel wat mensen uit onze families, vriendenkringen, collega’s, de wijken waarin we actief zijn. We gaan buskaartjes en een flyer maken.

Sah Gulhan. Verschillende gemeenschappen hebben te maken met discriminatie en racisme, we moeten één front vormen en hier samen tegen vechten. We moeten iedereen overtuigen dat we dit alleen collectief kunnen veranderen. De arbeiders hebben ook allemaal samen moeten vechten voor betaalde vakantie of voor de sociale zekerheid. Het spreekwoord stelt dat iedereen aan hetzelfde zeel moet trekken. Daarbij, betogingen samen met de PVDA zijn altijd super sfeervol. Ik was vorige zondag met mijn zoon op de klimaatbetoging, bij de PVDA was er veruit de meeste ambiance en strijdlust. Dus ook op de antiracismebetoging is het PVDA-blok the place to be.

 

6 broodnodige eisen voor een samenleving zonder racisme

“Racisme en discriminatie hebben een vernietigende impact op mensen en op onze samenleving”, ACV, ABVV en Platform 21/03 roepen op om op 24 maart op straat te komen tegen racisme. Ze schuiven 6 concrete eisen naar voor.


1. Voor betere inspectie, positieve acties en meer praktijktesten om discriminatie aan te pakken.

2. Voor een waardige en kwaliteitsvolle opvang van vluchtelingen en een regularisatie op basis van duidelijke criteria.

3. Voor het stoppen van discriminatie op basis van tekenen van levensbeschouwelijke of religieuze overtuigingen die gelijke toegang tot werk en diensten verhinderen.

4. Voor een gelijke behandeling van alle burgers. Verschillende artikels van de nieuwe Vreemdelingenwet volgen dit principe niet.

5. Voor het proactief en sanctionerend optreden tegen etnische profilering door veiligheidsdiensten.

6. Voor het doortrekken van de dekolonisering in musea, leerplannen en openbare plaatsen. Het koloniale verleden van België heeft nog steeds een negatieve invloed op onze beeldvorming.

 

“Racisme is een dekmantel voor sociale afbraak”

Het getuigenis van Manal en Sah maakt duidelijk wat de gevolgen van racisme zijn. Samen willen we discriminatie de wereld uit helpen. Het protest van 24 maart verenigt de werkende klasse. Door zij aan zij te strijden voor sociale rechten overstijgen we de opdeling in verschillende gemeenschappen. Dat is broodnodig in tijden waarin radicaal-rechtse roepers ons proberen te verdelen. 

Racisme komt niet zomaar neer gedwarreld, het heeft een geschiedenis. Het was een middel om de koloniale rooftochten te legitimeren. De recente VRT-reportagereeks Kinderen van de Kolonie maakte dit nogmaals duidelijk. De Europese industrie werd aanvankelijk gefinancierd met de winst uit de slavenhandel en door het leegroven van natuurlijke rijkdommen in het Zuiden. Het kapitalisme is gebouwd op de ellende, het bloed en het goud van volkeren uit Afrika, Latijn-Amerika en Azië. 

Toen er werkkrachten nodig waren in Europa, werden er gekleurde arbeiders overgebracht uit de kolonies. Het racisme kwam een tweede keer nuttig van pas: het verdeelde de arbeidersklasse. Marx en Engels zagen dit voor de eerste keer in Engeland, waar arbeiders uit Ierland – de eerste kolonie van Engeland – met opgehaalde neus werden ontvangen. Veel Ieren moesten vluchten voor armoede en kwamen terecht in Engeland of de VS. 

Ook vandaag maken radicaal-rechtse establishments partijen handig gebruik van racistische gevoelens om hun macht te versterken. Het kapitalisme is in crisis, de beurscrash van 2008 deed de invloed van de klassieke partijen dalen. De werkende bevolking gelooft hun praatjes over herverdeling niet meer, het aantal miljonairs neemt elk jaar toe. Politici schuiven de problemen in de schoenen van migranten. 

Racisme is een dekmantel voor sociale afbraak. Zolang de heersende klasse erin slaagt ons te verdelen, zullen ze zichzelf blijven verrijken. Het zijn wij, de werknemers, die hiervoor opdraaien. Loonsverlaging, minder pensioen en onzeker jobs zijn de recepten van het establishment. Door ons niet langer te laten verdelen kunnen we onze woede richten op de échte profiteurs. Daarom is het belangrijk om 24 maart te betogen. 

 

Ook zij zijn er bij op 24 maart

“Met de ruk naar (extreem)rechts in politieke milieus en bewegingen zoals ‘Schild & Vrienden’ moeten wij als samenleving duidelijk kleur bekennen. Racisme is niet relatief en heeft een negatieve impact op vele levens. Het staat een samenleving waarin iedereen gelijkwaardig kan participeren in de weg. Wij stappen mee in de betoging van 24 maart om een tegengewicht te bieden en te pleiten voor concrete maatregelen om racisme te bestrijden.”

Landry Mawungu, directeur Minderhedenforum vzw

“Wij vechten voor een solidaire, rechtvaardige en menselijke samenleving. Onze deelname aan de betoging van 24 maart is een oproep aan iedereen om te werken aan een samenleving zonder haat tegen de ander; een samenleving waar sociale rechtvaardigheid en de menselijke waarden gecultiveerd en beschermd moeten worden.”

Esther Kouablan, directrice MRAX