We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Betogingsverbod: onze vertegenwoordigers zetten druk op de regering

Op verzoek van de PVDA is het wetsontwerp van de regering teruggestuurd voor een tweede lezing. De tekst wil ondere andere een betogingsverbod invoeren. "De komende debatten gaan wij druk blijven uitoefenen. We kunnen de tekst nog verwerpen in een tweede lezing en daarna nog in de plenaire vergadering. Dat betogingsverbod moet eruit", zegt PVDA-volksvertegenwoordiger Raoul Hedebouw.

donderdag 15 juni 2023 2 min leestijd

Raoul Hedebouw in het parlement. Hij maakt een gebaar met zijn handen terwijl hij praat.

Op woensdag 14 juni stemden de regeringspartijen in de commissie Justitie van de Kamer voor de artikelen van het wetsontwerp die een betogingsverbod inhouden. De stemming vond plaats rond 20.30 uur, na meer dan zes uur verhitte debatten. De linkse meerderheidspartijen aan beide zijden van de taalgrens (PS, Vooruit, Ecolo en Groen) keurden de tekst unaniem goed. De marxistische volksvertegenwoordiger noemt die stemming "schandalig".

Deze tekst is een onaanvaardbare aanval op onze grondrechten.

"Dankzij betogingen en stakingen heeft de werkende klasse onze sociale en democratische rechten verworven, zoals het verbod op kinderarbeid en het stemrecht voor vrouwen. Nu we ons opnieuw in een periode van grote sociale conflicten bevinden, met in het bijzonder de strijd van het personeel van Delhaize en de strijd van jongeren voor het klimaat, kiezen de groenen en socialisten de kant van de grote bazen. Ze kiezen ervoor om ons recht op collectieve actie af te breken, met alle gevolgen van dien. Ze staan hiermee aan de verkeerde kant van de geschiedenis", aldus Raoul Hedebouw.

De afgelopen weken hebben alle vakbonden en het maatschappelijk middenveld zich unaniem tegen deze tekst gekeerd. Zij beschouwen het als een aanval op het stakingsrecht.Op verzoek van de PVDA is het wetsontwerp van de regering teruggestuurd voor een tweede lezing. De tekst wil ondere andere een betogingsverbod invoeren. "De komende debatten gaan wij druk blijven uitoefenen. We kunnen de tekst nog verwerpen in een tweede lezing en daarna nog in de plenaire vergadering. Dat betogingsverbod moet eruit", zegt PVDA-volksvertegenwoordiger Raoul Hedebouw.

De debatten worden hervat zodra het juridisch advies van de Kamer er is. Raoul Hedebouw: "De strijd is nog niet gestreden. Het wetsontwerp kan nog steeds in tweede lezing of in de plenaire vergadering worden verworpen. We zullen druk blijven uitoefenen om het betogingsverbod definitief van de baan te krijgen."