Cijfers energiewaakhond CREG bevestigen miljarden overwinsten voor Engie-Electrabel

Uit de langverwachte winstcijfers die energiewaakhond CREG vandaag vrijgeeft, blijkt dat Engie-Electrabel in de periode 2021-2024 3,2 miljard euro winst zal boeken met de niet-verlengde kerncentrales. “De CREG bevestigt zwart op wit wat wij al maanden zeggen. Nu is het tijd om deze miljarden overwinsten af te romen en de opbrengst te gebruiken om de energiefactuur van de mensen te verlagen”, reageert PVDA-volksvertegenwoordiger Peter Mertens.

dinsdag 22 maart 2022

Cijfers energiewaakhond CREG bevestigen miljarden overwinsten voor Engie-Electrabel

Peter Mertens diende in de Kamer een wetsvoorstel in voor de invoering van een overwinstentaks (bekijk het wetsvoorstel hier). “Wij vragen dat ons wetsvoorstel op de agenda wordt geplaatst en dat er deze week nog over gestemd wordt. Ons voorstel maakt een permanente verlaging van de btw op energie mogelijk”, aldus Peter Mertens.

De CREG oppert in haar rapport zelf de mogelijkheid van een “aanvullende uitzonderlijke bijdrage”. Enkele weken geleden nog riepen ook het Internationaal Energieagentschap en de Europese Commissie de lidstaten op om de overwinsten uit de energiesector af te romen en de inkomsten te gebruiken om de factuur van gezinnen te verlagen. “De regering heeft beloofd dat “niemand zich mag verrijken in deze crisis”, maar laat het tot nu toe na om concreet actie te ondernemen. De tijd van beloftes en mooie woorden is voorbij, het is tijd voor actie”, gaat Peter Mertens verder.

“De afgelopen week sloot de regering twee energieakkoorden, maar sprak ze met geen woord over de overwinsten in de energiesector. Als we deze miljarden aan extra winst afromen, kunnen we een permanente btw-verlaging op energie financieren en ook andere maatregelen nemen om de gezinnen te beschermen. Er is geen enkele reden om de aandeelhouders van Engie-Electrabel rijk te laten worden op de kap van de gezinnen”, besluit Peter Mertens.