Commissie koloniaal verleden: de PVDA wijst op de verantwoordelijkheid van de grote families die rijk zijn geworden dankzij de kolonisatie

Het is niet het hele Belgische volk dat verantwoordelijk is voor de kolonisatie en dat herstelbetalingen moet doen. Een kleine groep van grote kapitalisten heeft zich dankzij de koloniale onderneming verrijkt. Dezelfde mensen die de arbeiders hier in België hebben uitgebuit. Het is aan hen om vandaag verantwoording af te leggen", aldus Marco Van Hees, PDVA-volksvertegenwoordiger.

dinsdag 29 november 2022

Marco Van Hees.

De commissie die het koloniale verleden van België in Congo, Rwanda en Burundi moet bestuderen, is de laatste fase ingegaan. "Sommige partijen zijn bereid de misdaden van het kolonialisme te minimaliseren", zegt Marco Van Hees. "Rechts en extreemrechts proberen het debat te instrumentaliseren en het Belgische volk tegenover de volkeren van Congo, Rwanda en Burundi te plaatsen om de echte daders van de koloniale misdaad beter te beschermen. Dat pikken wij niet. "

Onder de kolonisatie kwamen de dwangarbeid, de lage lonen en de zeer grote Congolese grondgebieden ten goede aan grote ondernemingen zoals de Generale Maatschappij van België, de Groupe Empain, de Groupe Brufina en de Cominière. Samen controleerden deze vier bedrijven tot 85% van de koloniale economie. Dit zijn dezelfde kapitalisten die destijds onze grootouders of overgrootouders hebben uitgebuit. Dezelfde mensen die de arbeiders neerschoten die in 1886 in het Henegouwse Roux in opstand kwamen.

Tegenwoordig is het door de vele fusies en naamsveranderingen moeilijk om te weten waar het geld van de koloniale plundering zich precies bevindt. "Er is onderzoek nodig, dat zich moet richten op de rijke Belgische families waarvan het kapitaal uit deze periode stamt. Negen van de rijkste families in België vandaag waren actief in Congo: Solvay, Emsens, Boël, Janssen, Bekaert, Lippens, Vandemoortele, Van Thillo, Bertrand, Dieryck en van Baaren. Er is ook de koninklijke familie, waarvan het grootste deel van de rijkdom is gebaseerd op koloniale uitbuiting. De verantwoordelijkheid voor de kolonisatie ligt bij deze families en grote bedrijven. Het is aan hen om het onrecht dat zij hebben veroorzaakt te herstellen", besluit Marco Van Hees.