We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Dankzij onze druk schaft de Kamer de pensioenprivileges van parlementsleden af

Tien jaar lang kregen politici voor miljoenen aan extraatjes, waarmee ze het wettelijk pensioenplafond konden overschrijven. Dankzij onze druk worden die afgeschaft.

donderdag 5 oktober 2023

Ter herinnering... In april 2023 ontdekten wij dat parlementsleden allerlei privileges krijgen voor hun pensioen. De traditionele partijen hadden het zo onder elkaar bedisseld dat parlementsleden meerdere pensioenen kunnen cumuleren, zodat ze het wettelijke plafond van 7.813 euro nog konden overschrijden.

We hoeven je niet te zeggen dat er voor de gewone bevolking andere regels en andere bedragen gelden.

Door onze onthullingen en dankzij onze druk hadden de traditionele partijen geen keuze. Op 19 april besliste het Bureau van de Kamer dat de pensioenregeling zou worden herzien. Maar we moesten druk blijven zetten en blijven aandringen tot nu, oktober, vooraleer die beslissing echt concreet zou worden gemaakt.

De Kamer besliste nu om het wettelijke pensioenplafond ook voor parlementsleden te doen gelden, weliswaar pas vanaf 2024. Een overwinning waarmee de Kamer straks 2,5 miljoen euro per jaar bespaart.

174 oud-parlementsleden – meer dan een op de vier van de dossiers die de VZW Pensioenkas beheert – zullen vanaf 2024 hun illegale pensioenextra’s zien verdwijnen zodra de pensioenkas ook effectief het reglement aanpast. 

Een belangrijke overwinning. 10 jaar lang kregen politici hier miljoenen aan pensioenprivileges, dankzij ons zijn die afgeschaft.

Raoul Hedebouw

Voorzitter PVDA en volksvertegenwoordiger in de Kamer

De uitbetaling van de pensioenextra’s gaat dus nog door tot december 2023. Het is onbegrijpelijk dat de uitbetaling niet eerder stopgezet werd. Als dat meteen gedaan was toen wij het dossier naar buiten brachten in april, dan had dat ons nog eens meer dan 1,5 miljoen opgeleverd.

Wij gaan er in elk geval op toe zien dat de beslissing nu snel in de praktijk wordt gebracht en het niet bij woorden blijft. 

We blijven trouwens strijden om ook een einde te maken aan andere privileges van parlementsleden. We hebben een voorstel ingediend om het statuut van de parlementsleden grondig te hervormen. En we blijven wachten op een reactie van de traditionele partijen.

VIDEO | Overwinning! Graaipensioenen van parlementsleden worden afgeschaft