De twaalf verkozenen van de PVDA in het Federaal Parlement

De nieuwe Kamerfractie van de PVDA is een doorsnede van de partij. Mannen en vrouwen uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië, onder wie vier arbeiders. Stuk voor stuk mensen die de realiteit van het dagelijkse leven van de gewone mens kennen. Mogen we u voorstellen: de volksvertegenwoordigers van de PVDA voor het federaal parlement.

donderdag 13 juni 2019

De twaalf pas verkozen volksvertegenwoordigers van de PVDA in de Kamer

Alle PVDA-volksvertegenwoordigers blijven leven met een gemiddeld werknemersloon. Op die manier weten ze zelf goed wat het betekent als de rekeningen duurder worden, wat een indexsprong betekent, en hoe hard extra taksen aankomen voor de gewone mens.

Raoul Hedebouw

Raoul is nationaal woordvoerder van de PVDA. Hij begint aan zijn tweede termijn als volksvertegenwoordiger in de Kamer. Hij wordt fractieleider van de PVDA-fractie in de Kamer. Daarnaast zetelt Raoul ook in de gemeenteraad van Luik. Hij is bioloog van opleiding. In zijn vrije tijd trekt hij graag met de verrekijker de natuur in om vogels te spotten. Zijn andere hobby’s zijn joggen en terrasjes doen. Hij woont samen met zijn vriendin en hun zoontje in Luik.

Mijn leven is niet veranderd sinds ik parlementslid ben. Ik heb hetzelfde loon als een arbeider. Vanaf de 21ste of 22ste van elke maand kijk ik in de winkel op de app van mijn bank om te zien of mijn saldo nog voldoende is. Dat voorkomt dat we bij de PVDA mensen krijgen die in de partijstructuur willen opklimmen om carrière te maken.

Peter Mertens

Peter is de voorzitter van de PVDA. Hij is socioloog van opleiding, werkte na zijn studies in de haven van Gent en schrijft bestsellers, zoals “Hoe durven ze?” en “Graailand”. Hij is de architect van de partijvernieuwing sinds 2008.

Voor het eerst zenden we ook vanuit Vlaanderen authentiek linkse volksvertegenwoordigers naar het parlement. Om samen met Raoul Hedebouw en zovele anderen, een sterke nationale fractie van authentiek links uit te bouwen die harder te horen zal zijn dan ooit.

Steven De Vuyst

Steven is schepen van onder meer Jeugd, Wonen en Klimaat in Zelzate, en zal dat mandaat combineren met zijn werk in de Kamer. Steven was tot voor kort parlementair medewerker van Raoul Hedebouw. Eerder stond hij als leerkracht geschiedenis voor de klas en werkte hij bij Geneeskunde voor het Volk. Steven woont samen met zijn vriendin in Zelzate, is gesyndiceerd bij de vakbond ACOD en is gepassioneerd door geschiedenis.

De PVDA zegt wat ze doet en doet wat ze zegt. We zijn niet alleen voor gratis eerstelijnsgezondheidszorg, we verstrekken die ook. We zeggen niet alleen dat er bespaard moet worden op de politiek, maar we doen het ook, bijvoorbeeld in Zelzate waar ik schepen ben. Daar hebben de gevestigde machten schrik van: een partij die op straat en in het parlement consequent de kant kiest van de werkende bevolking en sociale rechtvaardigheid probeert om te zetten in de praktijk.

Greet Daems

Greet is sinds begin 2019 gemeenteraadslid voor de PVDA in Geel. Ze gaf veertien jaar lang Nederlandse les aan anderstaligen en stond bij haar collega’s bekend als een gedreven vakbondsafgevaardigde voor de ACOD. Greet heeft een passie voor vrijwilligerswerk en is goed ingeplant in het middenveld. Ze woont samen met haar vriend en hun twee dochters, en houdt er enorm van om voor te lezen aan haar dochters.

Als we met PVDA de straat op gaan, komen de verhalen van de mensen vanzelf. Vaak verhalen van miserie en bittere armoede. Of verhalen van cursisten in mijn klas die moeilijk een betaalbare woning of een deftige job vinden. Veel politiekers hebben geen idee wat er leeft bij de mensen. Daarom vind ik het belangrijk deze verhalen te vertellen in de Kamer.

Maria Vindevoghel

Maria werkte meer dan twintig jaar als schoonmaakster op de luchthaven van Zaventem. In 2001 was ze bij het faillissement van Sabena een van de gezichten van de strijd van de werknemers. Feminisme en antiracisme zijn twee van haar stokpaardjes. Maria was dertig jaar actief binnen het ACV, ze is sinds 2017 met brugpensioen en is sindsdien actief in Hart boven Hard en in de wijkwerking Bonnevie in Molenbeek. Maria is gehuwd en heeft twee dochters die het huis al uit zijn. Om te ontspannen gaat ze het liefst de natuur in.

De werkende bevolking heeft het recht om in het parlement vertegenwoordigers te hebben die zeggen wat zij denken en wat zij belangrijk vinden. Dit is dan ook een logische voortzetting van mijn engagement binnen de vakbond.

Nabil Boukili

Nabil werkte de voorbije vijf jaar als museumbewaker in het Museum voor Schone Kunsten. Voordien werkte hij in de horeca en deed hij verschillende interimjobs. Na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 werd hij gemeenteraadslid voor de PVDA in Vorst. Nabil is samenwonend en is net papa geworden. Zijn passie is voetbal.

De publieke macht moet het voorbeeld geven in de strijd tegen discriminatie bij aanwervingen. En ook echte praktijktesten invoeren met sancties, in tegenstelling tot de smaakloze testen van vandaag.

Gaby Colebunders

Gaby komt uit Limburg en is er gemeenteraadslid in Genk. Hij werd verkozen op de Kamerlijst in Luik. Gaby werkte 25 jaar als arbeider bij Ford Genk. Bij de sluiting van de fabriek nam vakbondsman Gaby het voortouw in de strijd voor werk in zijn regio. De voorbije jaren werkte hij als sales verantwoordelijke. Gaby woont samen met zijn vrouw in Genk en heeft drie kinderen, een pluskind en een kleinkind. Hij is een fervent liefhebber van heavy metal.

We hebben één gemeenschappelijke sociale geschiedenis in België. De arbeidersbeweging behaalde haar belangrijkste successen wanneer ze de verdeeldheid wist te verslaan en voor de eenheid van het hele land koos. Die eenheid willen wij herstellen.

Marco Van Hees

Marco is de fiscaal specialist van de PVDA en was samen met Raoul Hedebouw de eerste federale volksvertegenwoordiger van de PVDA. Hij is al jaren de luis in de pels van de opeenvolgende ministers van Financiën – eerst Didier Reynders (MR), daarna Johan Van Overtveldt (N-VA) –, die fiscale achterpoortjes open lieten voor miljonairs en multinationals. Nog steeds brengt hij elk jaar een top 100 uit van bedrijven die weinig of geen belastingen betalen. Marco werkte op de FOD Financiën, waar hij vakbondsafgevaardigde voor het ABVV was. Hij woont samen met zijn vriendin en haar twee kinderen in Morlanwelz. In zijn vrije tijd speelt hij gitaar in zijn band The Flying Shoes.

België is een fiscale hel voor de gewone werkmens, maar een fiscaal paradijs voor multinationals en grote vermogens. Het wordt tijd dat daar verandering in komt.

Sofie Merckx 

Sofie is huisarts en sinds 2012 gemeenteraadslid voor de PVDA in Charleroi. Ze is afkomstig uit Antwerpen, maar trok in 1999 naar Charleroi om er aan de slag te gaan in de groepspraktijk van Geneeskunde voor het Volk in Marcinelle. Meteen verloor ze haar hart aan de stad. Sofie heeft drie kinderen en houdt van Nordic walking.

Als arts zie ik meer en meer een geneeskunde aan twee snelheden ontstaan in ons land. Je gaat ziek in het hospitaal binnen en je komt er arm buiten … De strijd voor een toegankelijke en kwaliteitsvolle geneeskunde zal een van onze prioriteiten zijn.

Thierry Warmoes

Thierry is gemeenteraadslid voor de PVDA in Namen. Hij werkte vijftien jaar lang als teamverantwoordelijke Meetnetten Oppervlaktewater bij de Vlaamse Milieumaatschappij te Leuven. Thierry is geboren in Brussel, opgegroeid in de Kempen, studeerde in Antwerpen en woont nu al vierentwintig jaar in Namen. Hij is er gehuwd, vader van drie kinderen en grootvader van een kleindochter. Thierry is van opleiding bioloog en heeft dan ook een passie voor natuur, in het bijzonder voor het leven in en om het water. Daarnaast ontspant hij zich graag in zijn stadstuintje.

Namen is vandaag mijn thuisstad, de plaats waar ik verkozen ben, maar als federaal volksvertegenwoordiger zal ik de belangen verdedigen van de werkende mensen in het hele land. Dat deed ik al toen ik in Turnhout, Antwerpen of Brussel woonde.

Roberto D'Amico

Roberto werkte 30 jaar als elektricien bij machinebouwer Caterpillar in Gosselies, waarvan 26 jaar in nachtdienst werkte. Na de sluiting van het bedrijf ging hij nog twee jaar aan de slag als maatschappelijk werker. Bij Caterpillar was Roberto ook vakbondsafgevaardigde van het ABVV. In oktober 2018 werd hij verkozen als gemeenteraadslid in Charleroi. Roberto is gehuwd en heeft twee kinderen. Hij is een grote fan van Le Chat van Philippe Geluck en van de zanger Renaud. Zijn ontspanning vindt hij in tuinieren, kruiswoordraadsels oplossen en humoristische of geschiedkundige stripverhalen lezen.

Als syndicalist luister je naar de werknemers en ga je naar de baas om hem te zeggen wat je collega's verteld hebben. Daarna ga je terug naar de werknemers met het antwoord van de baas. Dat is exact wat de PVDA in het Parlement doet. Ik zal me daar dus niet al te onwennig voelen!

Nadia Moscufo

Nadia ruilt de stoel van de kassa van de Aldi, waar ze 21 jaar werkte, voor de banken van de Kamer. Ze blijft fractieleidster van de PVDA in de gemeenteraad van Herstal. Nadia is vakbondsafgevaardigde voor het ABVV en werkte ook nog even bij Geneeskunde Voor het Volk in Herstal. Ze is getrouwd en heeft twee zonen die al het huis uit zijn. Ze is dol op reizen en terrasjes doen.

Ik ben gedegouteerd door het feit dat ik plots 6.000 euro ga verdienen. Ik ga blijven leven met het loon dat ik had. Weet je, ik heb collega’s bij Aldi die met veel minder dan dat moeten rondkomen, soms alleen en met kinderen.