We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Eerste overwinning: minister stelt stemming over wet op demonstratieverbod uit

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) trok vandaag in de Kamercommissie Justitie zijn vraag in om onmiddellijk te stemmen over zijn "wetsontwerp om justitie menselijker, sneller en straffer te maken III", waarvan de artikelen 9 tot 11 bedoeld zijn om rechtbanken toe te staan mensen te verbieden deel te nemen aan demonstraties. ā€œEen eerste belangrijke overwinningā€, zegt PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw. Hij roept op om die artikelen uit het wetsontwerp te halen.

dinsdag 16 mei 2023 1 min leestijd

Raoul Hedebouw, voorzitter PVDA.

PVDA

“Dit is een eerste overwinning voor de mobilisatie van de vakbonden, het middenveld en de PVDA, die zich vanaf het begin tegen deze repressieve wet hebben verzet”, zegt Raoul Hedebouw. “Dankzij dat verzet moesten de regeringspartijen hun plannen wijzigen. We moeten nu de redenering doortrekken en deze artikelen volledig schrappen."

De linkse partij wijst op een algemener probleem: "De aanvallen op het stakingsrecht en op het recht op collectieve actie nemen toe. Gisteren nog een ongerechtvaardigd ‘preventief’ optreden van deurwaarders en politie tegen werknemers van Delhaize, de vervolging van Greenpeace-actievoerders ... Het lijkt erop dat de regering steeds meer elke vorm van sociaal protest de mond wil snoeren. Dit is onaanvaardbaar, we laten dat niet gebeuren", aldus Raoul Hedebouw.

Vorige week had de PVDA zich in de commissie al fel tegen de tekst verzet en aangedrongen op een hoorzitting met de vakbonden. Een verzoek dat door de meerderheid werd afgewezen. Maandag hadden ook de vakbonden zich tegen het wetsontwerp uitgesproken en het stilzwijgen van Vooruit, PS, Groen en Ecolo aan de kaak gesteld.