Elektriciteit kost Vlaams gezin 245 euro meer dan in de buurlanden: teken de petitie om de btw op energie naar 6% te verlagen

Een Vlaams gezin betaalt vandaag 245 euro meer voor elektriciteit dan gemiddeld in onze buurlanden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de PVDA, die ook een petitie start om de verlaging van de BTW op elektriciteit van 21 naar 6% te eisen. Een dringende maatregel, vooral als je weet dat de huidige energiecrisis ons volgens experts 100 tot 150 euro extra zal kosten.

donderdag 27 september 2018

In vergelijking met onze buurlanden heeft België de minst goede energievoorziening, met risico’s op een black out deze winter en duurdere elektriciteit. De PVDA-studiedienst vergeleek sinds januari 2013 de energieprijzen in Vlaanderen met het gemiddelde van onze vier grootste buurlanden (Duitsland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk). (Download de studie)

Bij het aantreden van de federale regering in 2014 betaalde een Vlaams gezin 60 euro minder voor elektriciteit dan gemiddeld in onze buurlanden. Vandaag is dat 245 euro méér.

“De resultaten zijn opvallend”, zegt PVDA-energiespecialist Tom De Meester. “Terwijl een gemiddeld Vlaams gezin, met een jaarverbruik van 3500 kwh, in de begindagen van de regering Michel minder dan de buurlanden betaalde, is dat nu bijna een kwart méér. Het verschil bedraagt 245 euro. In totaal heeft een Vlaams gezin de voorbije vier jaar 956 euro te veel betaald in vergelijking met de buurlanden.”

De stroomkloof wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Er is om te beginnen het hoge btw-tarief in België. Dat tarief bedraagt 21% in België, tegenover 19% in Duitsland en 5% in Groot-Brittannië. In Frankrijk geldt een verlaagd btw-tarief voor het abonnementsgedeelte van de energiefactuur, waardoor de reële gemiddelde BTW zakt naar 17%. “Niet toevallig waren de prijzen in ons land enkel lager dan het gemiddelde van de buurlanden in de periode van april 2014 tot augustus 2015, toen de BTW bij ons verlaagd was tot 6%”, aldus Tom De Meester. “Daarom eisen we een onmiddellijke daling van de btw op elektriciteit van 21 naar 6%. Woensdag in het parlement moest minister Marghem ook de deur openzetten voor ons voorstel. MR en N-VA probeerden ze snel weer te sluiten, maar als we genoeg druk zetten, kunnen we hen dwingen te plooien. Het is niet aan de bevolking om de factuur van Electrabel en de regering te betalen.”

De PVDA lanceert dan ook een petitie om de BTW-daling van 21 naar 6% op elektriciteit te eisen: www.stopdureenergie.be.

Tom De Meester: “Vlaamse gezinnen betalen het meest voor hun stroom, maar of het licht deze winter wel blijft branden? Dat is een groot vraagteken! Ook het aandeel hernieuwbare elektriciteit in de totale stroomproductie gaat nauwelijks vooruit. In België is maar 8,7% van de geconsumeerde energie ook hernieuwbare energie. Enkel Nederland doet slechter met 6%. Het Verenigd Koninkrijk haalt 9,3 procent, Duitsland 14,6 procent en Frankrijk zelfs 16 procent.”

Voor de PVDA, die ook voorstelt om de kosten voor groene stroom uit de stroomfactuur te halen en een maximumfactuur in te voeren voor elektriciteit, toont de huidige crisis het failliet van de liberalisering die in 1999 werd doorgevoerd door een regering van liberalen, socialisten en ecologisten.

Tom De Meerster: “In België dicteert Engie-Electrabel nu de wet. Maar het is opnieuw duidelijk dat we niet op een multinational kunnen rekenen voor een zekere en goedkope energiebevoorrading. En al zeker niet om voor een energieomwenteling richting groene stroom te zorgen. Het is tijd dat we energie terug in publieke handen hebben.”

Teken de petitie