Europese koolstoftaks: “Mensen op kosten jagen zal klimaat niet vooruit helpen”, zegt PVDA

De PVDA reageert verontwaardigd op de Europese plannen om een koolstoftaks voor gezinnen in te voeren. “Midden in de grootste energiecrisis ooit wil de Europese Unie burgers nog meer op kosten jagen”, zegt Jos D’Haese, Vlaams parlementslid van de PVDA. “In België is zo’n taks (onder meer door het verzet van de PVDA) nog maar net afgevoerd. Maar nu beslissen onze ministers dus samen met Europolitici met hun riante lonen toch dat gewone mensen aan de pomp 10 eurocent per liter moeten bijbetalen om te gaan werken en er 170 euro bij krijgen op hun energiefactuur. Wij gaan door met ons verzet tot die plannen ook op Europees niveau begraven worden.”

maandag 19 december 2022

Europese koolstoftaks: “Mensen op kosten jagen zal klimaat niet vooruit helpen”, zegt PVDA

“De Europese politici die deze maatregel beslissen zijn echt totaal losgekoppeld van de realiteit”, zegt D’Haese. “Het afgelopen jaar zijn onze energiefacturen door het dak gegaan. Wij krijgen elke dag berichten binnen van mensen die hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Ondertussen laten energiemultinationals hun vervuilende steenkoolcentrales opnieuw op volle toeren draaien. En dan beslist de Europese Unie om onze facturen nog verder de hoogte in te jagen. Alsof de vergroening van onze energievoorziening daar ook maar één stap dichter mee komt.”

“De Europese Unie heeft door de liberalisering van het spoor het internationaal treinverkeer helemaal kapotgemaakt”, gaat D’Haese verder. “Maar nu laat ze mensen wel extra betalen als ze met de auto op vakantie gaan. Diezelfde Europese Unie heeft de vrije energiemarkt ingevoerd die de prijzen de hoogte injaagt en de investeringen in hernieuwbare energie keldert. En nu laat ze de burger met de steun van Vivaldi opnieuw betalen.”

“Europa beslist sneller over een koolstoftaks dan over het blokkeren van de gasprijs. Deze liberale klimaatvisie moet gestopt worden”, zegt D’Haese. “Mensen op kosten jagen zal het klimaat niet vooruit helpen. Wat premies voor elektrische auto’s compenseren echt niet voor een extra belasting voor gezinnen die het nu al moeilijk hebben door de exploderende energiefactuur. Wat we nodig hebben zijn massale investeringen in een goed en betaalbaar openbaar vervoer en publieke hernieuwbare energie aan lagere prijzen.”