Geen onderzoekscommissie? PVDA wil dat alles aan het licht komt

De PVDA is bezorgd over de uitlatingen van Waals minister-president Elio Di Rupo. Die verzet zich tegen een onderzoekscommissie die opheldering moet verschaffen over wat er gebeurd is voor en tijdens de zware overstromingen van juli in Wallonië.

maandag 2 augustus 2021

Geen onderzoekscommissie? PVDA wil dat alles aan het licht komt

Waals volksvertegenwoordiger Alice Bernard (PVDA) reageert: “Het argument dat parlementsleden onvoldoende technische kennis hebben, gaat helemaal niet op. Het principe van een onderzoekscommissie is juist dat ze verschillende deskundigen hoort om in alle openheid licht te werpen op de ernstige gebeurtenissen, om eventuele fouten aan het licht te brengen, en om aanbevelingen te doen. Waarom is Di Rupo daar tegen? Hij beseft toch dat er 42 doden zijn gevallen en dat minstens 15.000 gezinnen opnieuw moeten worden gehuisvest? Gezien de omvang van de tragedie kan ik mij niet voorstellen dat het Waals parlement zou weigeren dit werk te doen. Temeer daar de antwoorden van de Waalse regering tot nu toe, met name over het beheer van de stuwdammen, volstrekt onbevredigend zijn.”

De PVDA vraagt dan ook de oprichting van een onderzoekscommissie. “Dat is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat dit niet opnieuw voorkomt, maar ook omdat alle slachtoffers en hun families het recht hebben om te weten wat er is gebeurd”, besluit Alice Bernard.