We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Graaipensioenen: hoe Siegfried Bracke ons het zwijgen probeert op te leggen

Wanneer hun praktijken aan het licht komen, hebben politieke graaiers zo de gewoonte om luidkeels hun onschuld uit te schreeuwen: “Ik weet van niks, ik heb nooit iets verkeerd gedaan, ik dacht dat alles volgens de regels ging, …”. Voormalig Kamervoorzitter Siegfried Bracke gaat nog een stap verder. Hij wil de PVDA voor de rechter slepen omdat wij eisen dat hij zijn onrechtmatig verkregen pensioenbonussen terugbetaalt. De wereld op zijn kop.

dinsdag 19 september 2023

Raoul Hedebouw hekelt de graaipolitiek in het Parlement.

Foto Belga.

De PVDA zette het dossier van de graaipensioenen op de agenda. In het voorjaar van 2023 onthulden we dat Siegfried Bracke (N-VA) en Herman De Croo (Open Vld), beide gewezen Kamervoorzitters, alsook een aantal parlementsleden zichzelf onwettig flinke pensioenbonussen hadden toegekend.

We lanceerden meteen ook een petitie om te eisen dat Bracke en De Croo alles zouden terugbetalen. De Croo deed dat, Bracke hield het been stijf en verkondigde in de media dat geen haar op zijn hoofd eraan dacht om ook maar één cent terug te storten. De petitie werd intussen door meer dan 22.000 mensen getekend.

Bracke wil privileges behouden

Onze petitie irriteert Bracke blijkbaar mateloos. Want enkele weken geleden kregen Raoul Hedebouw, Sofie Merckx en Jos D’Haese een aangetekende brief van zijn advocaten in de bus. De partij wordt daarin beschuldigd van een wansmakelijke en schadelijke lastercampagne. De brief sluit af met een dreigement: “Wij eisen dan ook dat u onmiddellijk en ten allerlaatste op 31 augustus 2023 de petitie stopzet en zonder verdere ruchtbaarheid definitief verwijdert, zowel op de website van de PVDA als die van de PTB en dat in alle taalversies. […]  Doet u dat niet, zullen wij in elk geval niet anders kunnen onze cliënt aan te raden verdere stappen te zetten en alle schade te verhalen.”

Raoul Hedebouw reageert scherp: “Dit is de wereld op zijn kop. Voor Bracke zijn duidelijk alle middelen goed om zijn illegale privileges te behouden. Eerst stapt hij naar de Raad van State en nu bedreigt hij openlijk de partij die het hele dossier echt op de agenda zette. Terwijl de traditionele partijen proberen het te begraven, zijn wij de enigen die een einde willen maken aan de graaipolitiek. Daarom wil Bracke ons de mond snoeren.” 

Wij zijn de enigen die een einde willen maken aan de graaipolitiek

Raoul Hedebouw

Voorzitter PVDA en volksvertegenwoordiger in de Kamer

Samen druk zetten

Bracke blijft de onwettigheid van de pensioenextra's ontkennen. Nochtans bleek die al duidelijk uit documenten die de PVDA op 5 maart naar buiten bracht. Op 9 maart werd het ook bevestigd in twee juridische adviezen.

Een eerste advies luidt: “Wij zijn de mening toegedaan dat de specifieke uittredingsvergoeding voor de gewezen Kamervoorzitters een door de wet-Wijninckx beoogd ‘als pensioen geldend voordeel’ is. Bijgevolg moet met die vergoeding rekening worden gehouden voor de inachtneming van de bij de wet-Wijninckx ingestelde maxima en met name voor die van het absolute maximum als bepaald in die wet.” (Advies Younity, pp. 34-35).

Het tweede advies zegt: “De wet van 5 augustus 1978 en het ‘plafond-Wijninckx’ gelden dus voor zowel de in 1971 ingestelde rente als de vanaf 1998 toegepaste uittredingsvergoeding.” (Advies Renson, p. 5)

“Bracke lijkt vergeten te zijn dat hij net zoals alle mensen aan de wet is gebonden”, zegt Hedebouw. “En de wet bepaalt nu eenmaal dat het pensioenplafond op 7.800 euro per maand ligt. Met de 3.000 euro extra die Bracke ontvangt, zit hij daar hoe dan ook boven. Het is illegaal en dus moet het terugbetaald worden.”

Geen denken aan dus dat we de petitie offline zullen halen. We staan sterk in onze schoenen. “We laten ons zeker niet intimideren en zullen de strijd niet staken”, zegt Raoul Hedebouw nog. “Integendeel, ik roep iedereen op om onze petitie massaal te ondertekenen. Zo kunnen we samen druk blijven zetten tot elke euro is terugbetaald.”

Graaipensioen: wij willen elke euro terug