Graaipensioenen: PVDA vraagt federale onderzoekscommissie 

PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw vraagt de oprichting van een federale onderzoekscommissie om volledige klaarheid te scheppen in het pensioenschandaal dat deze week in de Kamer losbarstte.

vrijdag 3 maart 2023

Graaipensioenen: PVDA vraagt federale onderzoekscommissie 

“Er zijn sterke aanwijzingen dat de traditionele partijen de constructie van graaipensioenen doelbewust op poten hebben gezet en jarenlang in stand hebben gehouden om de wet te omzeilen. Alleen zo konden ze zichzelf riante pensioenbonussen toekennen bovenop het wettelijke maximum. Een onderzoekscommissie is nodig om na te gaan in hoeverre er effectief sprake is van illegale praktijken”, aldus Raoul Hedebouw.

De PVDA wil alle politieke verantwoordelijkheden blootleggen. Zo wil de linkse partij de betrokken ex-Kamervoorzitters, Siegfried Bracke (N-VA) en Herman De Croo (Open Vld) opvorderen in de onderzoekscommissie. De leden van het College van quaestoren die deze constructie destijds op poten hebben gezet, zoals Renaat Landuyt (toenmalig SP, nu Vooruit), Marie-Thérèse Coenen (Ecolo) en Chris Moors (toenmalig CVP, nu CD&V) mogen zich eveneens aan een uitnodiging verwachten. 

“Met een ‘geen commentaar’ vanuit Zuid-Afrika nemen wij uiteraard geen genoegen. Daarom is een onderzoekscommissie nodig: die heeft de bevoegdheden van een onderzoeksrechter en kan getuigen opvorderen en onder ede horen. Net zoals het ons de mogelijkheid geeft om belangrijke documenten in te kijken”, legt Hedebouw uit.

Een onderzoekscommissie moet ten slotte toelaten dat het debat in alle transparantie wordt gevoerd. “Ons voorstel om het debat publiek te voeren, in plenaire zitting of in commissie, viel gisteren in het parlement een eerste keer op een koude steen. Kamervoorzitster Éliane Tillieux (PS) verwijst het dossier door naar het Bureau van de Kamer en dus naar een discussie achter gesloten deuren. Het zijn net deze ondemocratische praktijken en deze achterkamerpolitiek waar wij dringend paal en perk willen stellen. Het moet maar eens gedaan zijn met altijd alles in het geniep te bedisselen. Laat ons het debat open en bloot voeren”, besluit Hedebouw.