Energie is een van de sectoren waar zich belangenconflicten kunnen voordoen. Journalist Dominique Soenens onderzocht dat in zijn boek “Lobbyen in de Wetstraat” (EPO, 2017) met bijzondere aandacht. In de regering-Michel was het kabinet van de voormalige liberale minister van Energie Marie-Christine Marghem het toneel van verschillende belangenconflicten. Men zou dus kunnen veronderstellen dat in de Vivaldi-regering de komst van een groene politica op deze post de zaak zou hebben veranderd.
Het kabinet van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) biedt echter onderdak aan heel wat mensen uit de privésector: van de twaalf leden die zich met energievraagstukken bezighouden, komen er acht uit de energiesector. Het kabinet-Van der Straeten is natuurlijk minder pro-kernenergie dan dat van Marghem. Maar net zoals bij haar liberale voorganger, komt het gewicht van de particuliere sector wellicht overeen met de opvatting dat de politiek wel de bakens uitzet, maar de meeste investeringsinitiatieven aan de markt worden overgelaten.
► Tom Vanden Borre, de kabinetschef van Tinne Van der Straeten, was voor hij in dienst trad op he kabinet marketingdirecteur bij handelsfederatie Comeos. Deze jurist is een liefhebber van draaideuren, en pendelt zo tussen privé en openbare sector.
Enerzijds werkte hij in de privé, naast Comeos, van 2010 tot 2017 voor de energiemultinational ENI (waarvan de Belgische activiteiten in 2017 werden overgenomen door Eneco Groep), waar hij aan het hoofd stond van het departement Legal, Corporate & Regulatory Affairs. Daarvoor werkte hij voor de afvalverwerkingsgroep Biffa.
Bij de overheid bekleedde Vanden Borre verschillende functies in de energiesector, bij de stichting van openbaar nut SCK-CEN (Studiecentrum voor Kernenergie), het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle), de CREG (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas) en de Europese Commissie. In het begin van de jaren 2000, onder de paars-groene regering, had hij ook al van de ministeriële kabinetten geproefd, zij het liberale, als energieadviseur van premier Guy Verhofstadt en minister van Economie en Energie Fientje Moerman.
Kortom, de kabinetschef van Tinne Van der Straeten staat zeker op twee benen: een been in de particuliere sector, een been in de openbare sector; het ene been in de kernenergie, het andere in hernieuwbare energie; nu eens bij de groenen, dan weer bij de liberalen ...
► Carl Malbrain is adjunct-directeur van het kabinet van Van der Straeten en verantwoordelijk voor kernenergie. Deze ingenieur kernenergie is zo al voor de derde keer de collega van kabinetschef Tom Vanden Borre. Zij kennen elkaar immers al van bij Biffa en bij het Studiecentrum voor Kernenergie SCK-CEN, waar Malbrain als directeur een grote herstructurering had doorgevoerd.
Zijn lange en bewogen loopbaan in de particuliere sector heeft hem naar talrijke ondernemingen geleid, vooral in de energie- en de milieusector. In 2019 werd hij bestuurder van Enervalis, een Belgische start-up verbonden met de Zwitserse multinational ABB en gespecialiseerd in geautomatiseerde controle van binnenlandse energiestromen. Als men het Belgisch Staatsblad mag geloven, behield Malbrain dit mandaat nadat hij was toegetreden tot het kabinet van de minister van Energie. Volgens de website cumuleo.be was hij er zelfs voorzitter van de raad van bestuur.
Hij was ook bestuurder van de Limburgse groep Machiels (energie, afvalbeheer, vastgoed) en van de energiegroep Upgrade Energy. Gedurende vier jaar was hij bestuurder van Erda, een Waals bedrijf actief in groene energie. Tevens was hij CEO van de Thenergo Groep – nu ABO – actief in milieuprojecten, waar hij een herstructurering doorvoerde.
Onder de andere functies van Malbrain, zien we dat hij tussen 2010 en 2014 directeur was van Stonefund, een investeringsfonds van miljardair Jef Colruyt. Hij was ook adviseur van Korys, een ander fonds van het Colruytrijk, dat in de groene economie investeert.
► An Stroobandt is op het kabinet van Van der Straeten adjunct-directeur voor duurzame energie. Zij bracht het grootste deel van haar carrière door bij de energietak van de multinational Siemens, waar zij onder meer verkoopsdirecteur voor gas en olie was. Zij werkte tien jaar (2007-2017) bij Siemens Wind Power, waar zij CEO werd. Toen het Duitse Siemens en het Spaanse Gamesa hun windenergieactiviteiten fuseerden, nam Stroobandt het beheer van België en Luxemburg over.
► Bram De Wispelaere, adjunct-directeur “markt” bij Van der Straeten, werkte bijna twaalf jaar voor EDF Luminus. Hij hield er zich bezig met marktreguleringsvraagstukken. Hij werkte ook voor Brussels Airport Company als energiemanager, voor de Vlaamse regulator voor de energiemarkt VREG en voor Engie-Fabricom.
► Lara Desimpel, raadgeefster “CRM” bij Van der Straeten, werkte drie jaar bij energiebedrijf Eneco, waar zij verantwoordelijk was voor regelgeving en openbare aangelegenheden. Zij was ook partner bij de internationale advocatenkantoren DLA Piper en Linklaters.