We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Jeremy Corbyn verkozen: een stem van hoop in de puinhoop van Engeland

Bij de parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk werd de Conservatieve Partij van Rishi Sunak afgestraft voor het jarenlange neoliberale beleid. Zijn partij was 14 jaar aan de macht en bracht het land sociaal en economisch aan de afgrond. De koopkracht en de publieke dienstverlening waren zodanig uitgehold dat de Britten massaal hun afkeer toonden voor het beleid.

vrijdag 5 juli 2024 3 min leestijd

Jeremy Corbyn staat voor een menigte. Een vlag met "Vote Corbyn" hangt voor hen.

Dat deden ze in de eerste plaats door niet te gaan stemmen. Slechts twee keer in de voorbije honderd jaar gingen minder Britten naar de stembus. In de tweede plaats deden ze dat door voor de oppositie te stemmen. De sociaaldemocratische Labour Party kon daardoor twee derde van de zetels veroveren in het parlement. Met die absolute meerderheid zijn zij nu aan zet om een regering te vormen.

De overwinning van Labour was verwacht, maar komt toch ook met enkele waarschuwingen aan het adres van de partijleiding. Partijleider Starmer zal wellicht niet opgezet zijn met het succes van zijn voorganger, Jeremy Corbyn, die in een kiesdistrict in Noord Londen een zetel haalde. Onder Corbyn voer de partij een veel linksere koers. Onlangs zette Starmer hem uit de partij. 

Door nu als onafhankelijke linkse kandidaat een zetel te behalen, brengt Corbyn een boodschap van hoop. In zijn overwinningstoespraak benadrukte hij vooral het belang van de campagne die om veel meer ging dan enkel zijn parlementszetel.

Met onze positieve campagne trachtten we hoop te brengen bij mensen die zich zorgen maken over hun gezondheid, hun huis, hun toekomst.

Jeremy Corbyn

“Dit is een campagne tegen ongelijkheid, armoede en oorlog die niet zomaar gaat verdwijnen,” zei Corbyn, “want de enige manier om hoop te brengen is door de gemeenschap te verenigen.” Hij maakte ook duidelijk dat hij zijn rol in het parlement ziet als de stem van de grote diversiteit aan afkomst, opleiding, leeftijd, talen die samen strijden voor een beter beleid. Ook opmerkelijk: Met zijn elfde mandaat wordt hij de langstzittende volksvertegenwoordiger in het Verenigd Koninkrijk. 

Donderdag trok een PVDA-team naar het Verenigd Koninkrijk om Corbyn te steunen bij zijn campagne.