We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

"Langdurig zieken worden gesanctioneerd, hun bedrijf ontspringt de dans”

Uit cijfers die PVDA opvroeg bij minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) blijkt dat werkgevers amper iets zullen merken van de maatregelen om het aantal langdurig zieken te beperken. 

zaterdag 6 mei 2023

Gaby Colebunders spreekt in het parlement over langdurig zieken

De partij kaart aan dat wel alle zieke werknemers een fikse boete riskeren als ze niet meestappen in activeringstrajecten. Sinds dit jaar volgt de regering werknemers en werkgevers op om de instroom in langdurig ziekte te beperken. Beide partijen riskeren ook boetes. Maar uit cijfers die Gaby Colebunders (PVDA) opvroeg, blijkt dat slechts 1 op de 1000 Belgische werkgevers een sanctie riskeert. Ook de boetebedragen zijn laag. Dat wijst er volgens PVDA op dat de grote bedrijven gespaard blijven.

PVDA-volksvertegenwoordiger Gaby Colebunders: “De wet die de responsabilisering van de werkgevers regelt, lijkt wel een afvallingsrace. Wetsartikel per wetsartikel komen er minder bedrijven in aanmerking. Zo worden de 55-plussers – nochtans de groep met het hoogste aantal langdurig zieken – gewoon niet meegeteld. Op die manier kunnen de meeste bedrijven zonder problemen hun personeel jobs blijven opleggen die mentaal en fysiek niet vol te houden zijn.”

Gaby Colebunders vroeg ook de individuele boetebedragen op: “De meeste boetes zullen weinig indruk maken. De helft ligt lager dan 5.000 euro per kwartaal. Bedrijven van die omvang gaan voor dat geld hun arbeidsorganisatie niet omgooien. Dat kost hen veel meer. Slechts drie boetes liggen boven de 50.000 euro. Zeer grote bedrijven ontspringen dus vlot de dans.”

“Intussen moeten alle langdurig zieken wel op controle, formulieren invullen, op verplicht gesprek,” legt Colebunders uit. “Iedereen bij wie dat niet lukt, riskeert een sanctie. Aan de kant van de bedrijven voerde de minister een ingewikkeld systeem in. De meeste bedrijven zullen niet eens merken dat het bestaat. We hadden deze politiek van twee maten twee gewichten voorspeld, maar Frank Vandenbroucke wou weer niet luisteren.”

“PVDA pleit voor een sterk preventiebeleid op de werkvloer,” besluit Colebunders. “Met onafhankelijke bedrijfsartsen en aanzienlijk versterkte controles van de Arbeidsinspectie. Daarnaast willen we de periode van het gewaarborgd loon optrekken tot twee maanden, voor zowel arbeiders als bedienden. Dat laatste plaatst de bedrijven echt voor hun verantwoordelijkheid en het bespaart de sociale zekerheid handenvol geld.”