We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app
Line De Witte.

Leerkracht, woonexpert en jonge moeder: Line De Witte trekt onze lijst voor het Vlaams Parlement in Vlaams-Brabant

“Bij de vorige verkiezingen grepen we net naast een zetel, maar deze keer willen we voor het eerst een verkozene vanuit Vlaams Brabant naar het parlement sturen.”

vrijdag 27 oktober 2023

“Dat is belangrijk, want wij kunnen met de PVDA echt het verschil maken, stelt Line. Als leerkracht voelde ik elke dag hoe de onderinvesteringen voor werkdruk zorgen. En als Leuvens voel ik als geen ander hoe het woonbeleid uit zijn voegen barst: een woonst huren of kopen is stilaan onbetaalbaar. We willen na de eindeloze besparingsrondes van de Vlaamse Regering gaan voor investeringen in sociale alternatieven.” 

Het speerpunt tijdens de campagne voor Line is het woonbeleid. Zelf is ze de woonexpert van de partij.

“Wonen is een basisrecht, maar is vandaag onbetaalbaar. In Vlaams-Brabant is de mediaanprijs voor een appartement 269.000 euro. Voor een huis betaal je zelf 455.000 euro, en dan zijn de kosten voor alle renovaties daar nog niet eens meegerekend. Wie kan dat nog betalen?”, vraagt ze zich af. “Wij willen de macht van de projectontwikkelaars breken, die overal peperdure woningen bouwen om woekerwinsten te maken. In de plaats gaan we voor een woonbeleid waar 100% duurzame, energiezuinige en betaalbare woningen een topprioriteit zijn.”

Line gaf zelf 8 jaar les in het secundair onderwijs. “Als leerkracht heb ik van dichtbij gezien wat de moeilijkheden in het onderwijs zijn. Ik daag minister Weyts (N-VA) uit om 1 week les te gaan geven, dan zou hij heel andere beslissingen nemen dan hij nu doet.”

“Kwaliteitsvol onderwijs is enorm belangrijk, het is onze toekomst. Maar door de grote klassen en de enorme administratieve rompslomp houden veel leerkrachten het voor bekeken. Als vakbondsafgevaardigde kwam ik al op voor betere werkomstandigheden voor mijn collega's en kwaliteitsvol onderwijs. Die strijd wil ik nu verder zetten in het parlement.”

Line is onlangs moeder geworden van een zoon, Kamil: “Ik vind het belangrijk dat ook jonge moeders een plaats en stem krijgen in het parlement. Elke dag worden we nog geconfronteerd met de politieke problemen die daarmee gepaard gaan: het gigantische gebrek aan plaatsen in de kinderopvang, om er maar één te noemen. Ik heb gelukkig een fantastische partner, die veel zorgtaken op zich neemt. Maar globaal bekeken vallen die taken nog te veel op de schouders van de vrouwen. Investeringen in sterke openbare diensten, zoals de kinderopvang, kunnen daar verandering in brengen.” 

Bekijk de video: het plan van Line De Witte voor het recht op wonen