We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Links parlementslid in Israël monddood gemaakt

Op 18 oktober verbande de Ethische Commissie hem voor 45 dagen uit het parlement. De joodse Cassif noemde de belegering en het bombarderen van Gaza “de uitvoering van een fascistisch plan” en “gewild door Israël”. 

donderdag 19 oktober 2023

Ofer Cassif.

In het Israëlische parlement (Knesset) zetelt Ofer Cassif voor het gemengd joods-Arabische Hadash, een linkse lijst waarvan ook de Communistische Partij van Israël deel uitmaakt. Op 18 oktober verbande de Ethische Commissie hem voor 45 dagen uit het parlement. De joodse Cassif noemde de belegering en het bombarderen van Gaza “de uitvoering van een fascistisch plan” en “gewild door Israël”. 

De fractievoorzitter van de uiterst-rechtse partij Otzma Yehudit feliciteerde de Ethische Commissie en verklaarde dat “wie terrorisme goedpraat en onze vijand steunt, niet thuishoort in het parlement maar in Gaza”. 

In zijn laatste verklaring schrijft Cassif:

“Het besluit van de Ethische Commissie is eens te meer een nagel aan de doodskist van de vrijheid van politieke meningsuiting in Israël. In elk van mijn interviews heb ik de criminele massaslachtingen door Hamas krachtig veroordeeld en mijn diepe afkeer uitgesproken.

Mijn politieke uitspraken tegen de bezetting en de oorlog zijn geen uitspraken tegen de staat Israël, want vrede en gerechtigheid dienen ook de staat Israël en zijn burgers. Alle Israëli's worden ernstig geschaad door het eeuwige bloedvergieten en het verkleinen van de democratische ruimte. De Israëlische regering richt inderdaad een bloedbad aan in Gaza en wenst haar beleid van oorlog en geweld verder te zetten.

Mijn politieke uitspraken zijn legaal en legitiem. Mijn straf is dus een vorm van politieke vervolging. Deze wrede regering is een ramp voor zowel het Israëlische als het Palestijnse volk. Ze voert nu ook een heksenjacht in de stijl van het McCarthyisme tegen kritische stemmen binnen de Israëlische samenleving. Zelfs in deze moeilijke dagen zal ik niet zwijgen en blijven vechten voor de verwezenlijking van de principes waarvoor ik verkozen ben: vrede, gelijkheid en gerechtigheid voor iedereen.”

De verrechtsing van de Israëlische staat

Op 4 mei dit jaar was Ofer Cassif op doorreis in Brussel. Hij vertelde ons toen:

“Mijn familie verloor vele leden in de Holocaust. Ik ben niet tegen Israël, maar we moeten strijden tegen het apartheidssysteem en voor rechtvaardigheid. Israël is sinds zijn ontstaan nooit een democratie geweest, omdat het gebaseerd is op de suprematie van de Joden. En zelfs binnen de joodse bevolking zijn de politieke rechten ongelijk verdeeld, naargelang de klassen.

Maar wat we nu meemaken met de hervormingsplannen van Netanyahu is een kwalitatieve stap naar een fascistisch regime.
 Het enige tegengewicht tegen de almacht van de huidige rechtse en extreem-rechtse regering is de gerechtelijke macht, die tot nu onafhankelijk is. Met zijn hervormingen wil Netanyahu zelf rechters kunnen benoemen en meer dan 150 wetten afschaffen.

Eens de absolute macht in handen, willen Netanyahu en zijn ploeg vier doelstellingen realiseren:

1. De annexatie van de bezette gebieden (de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jerusalem). Iedereen die zich daartegen verzet, zal de keuze hebben tussen verbanning of de dood. Minister Smotrich zegt ronduit dat het doden van Palestijnen geen misdaad is.

2. Verbod om nog aan verkiezingen deel te nemen voor de Communistische Partij van Israël en de lijst Hadash. Er mogen geen Arabieren meer in de Knesset zetelen.

3. De staat en de wetgeving meer in lijn brengen met de joodse religie, met bijvoorbeeld anti-lgbtq opvattingen.

4. Een open oorlog tegen de werknemers en de criminalisering van de vakbonden.

Maandenlang al wordt er massaal geprotesteerd tegen deze hervormingen van Netanyahu, wekelijks wordt door honderdduizenden betoogd. Maar Nethanyahu drijft de verdeel-en-heers strategie tot het uiterste, alle mogelijke identiteiten worden gebruikt om de mensen tegen elkaar op te zetten. Daardoor heerst er een zeer grimmig klimaat. En dan is er nog de repressie.”

De volksvertegenwoordigers van de PVDA betuigen hun steun aan Ofer Cassif.