Marc Botenga roept Belgische regering op om Europese besparingen te begraven

Vandaag stelt premier Alexander De Croo de prioriteiten van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie voor. Een van de belangrijkste punten wordt de vraag of Europa de besparingsregels opnieuw gaat invoeren. Ons Europees parlementslid Marc Botenga is duidelijk: “Wij vragen dat ons land van zijn voorzitterschap gebruikmaakt om die regels te begraven.”

dinsdag 16 januari 2024

Marc Botenga.

Foto: The Left

“De terugkeer van het besparingsbeleid zou leiden tot dramatische bezuinigingen in de openbare diensten. We hebben publieke investeringen nodig”, zegt Marc. Hij vreest ook voor een nieuwe aanval op de loonindexering. Als alternatief willen we dat er op Europees vlak prioritair werk wordt gemaakt van eerlijke belastingen.

De komende zes maanden is België voorzitter van de Europese Unie. Wij vragen dat ons land daarvan gebruikmaakt om te voorkomen dat er een akkoord komt over nieuwe begrotingsregels.

“We zitten middenin een enorme sociale crisis in Europa. En toch stelt het Belgisch voorzitterschap de terugkeer van de begrotingsregels als prioriteit. Alleen al in België komt dat neer op 30 miljard euro aan bezuinigingen”, zegt Marc. “Zo maken ze nog voor de verkiezingen elk alternatief voor het Europese neoliberale beleid onmogelijk.”

We herinneren er ook aan dat dezelfde regels in 2023 door de Commissie gebruikt werden om de loonindexering in ons land onder vuur te nemen.

België speelt als voorzitter van de Raad een centrale rol in de onderhandelingen over de terugkeer van deze regels. Marc legt uit waarom dit een gouden kans is om dat proces te stoppen: “Als de Belgische regering dit dossier laat liggen, kan ze een compromis vermijden. Ze moet kiezen. Legt ze de strop om de nek van de nationale begrotingen, of zorgt ze voor een breuk met de besparingsdogma’s om de sociale crisis aan te pakken?” 

Tijdens de coronacrisis werden de Europese begrotingsregels opgeschort.

In plaats van koffie te gaan drinken met Bill Gates in Davos moet De Croo van eerlijke belastingen de echte prioriteit van het Belgische voorzitterschap maken.

Marc Botenga

PVDA-volksvertegenwoordiger in het Europees Parlement.

Het rapport dat Oxfam deze week publiceerde bewijst dat we, in plaats van besparingen, een eerlijk en ambitieus belastingbeleid nodig hebben.

“In heel Europa maken grote multinationals enorme overwinsten, waar alleen hun aandeelhouders van profiteren. In België bezit 1% van de rijksten meer dan de armste 70%. In plaats van op het Wereld Economisch Forum in Davos koffie te gaan drinken met Bill Gates moet dit de echte prioriteit van het Belgische voorzitterschap zijn”, aldus Marc.

We betreuren dat de Belgische regering haar voorzitterschap zelfs niet gebruikt om een reeks belastingdossiers die in de lade liggen, weer op de agenda te zetten, zoals de Financiële Transactietaks (FTT of Tobintaks).

Tot slot is het opvallend dat het Belgische voorzitterschap wél belooft zich in te zetten om de daders van oorlogsmisdaden in Oekraïne verantwoordelijk te stellen voor hun daden, maar niets zegt over de oorlogsmisdaden van Israël. “Waarom deze twee maten twee gewichten?”, vraagt Marc zich af. “Alle oorlogsmisdaden moeten bestraft worden. Ook die van Netanyahu.”

Wie werkt op dit thema?