Na betaling nucleaire taks, houdt Electrabel nog meer dan 1,8 miljard overwinst over

De nucleaire taks roomt slechts een vijfde van de overwinsten van Electrabel af. Van de 2,3 miljard euro overwinsten die de energiemultinational in 2021 en 2022 dankzij de ontplofte energieprijzen boekt, steken de aandeelhouders maar liefst 1,8 miljard euro op zak. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van de studiedienst van de PVDA.

maandag 31 januari 2022

Na betaling nucleaire taks, houdt Electrabel nog meer dan 1,8 miljard overwinst over

De PVDA vraagt dat de regering de overwinsten volledig afroomt. “Het is toch niet houdbaar dat de aandeelhouders van Engie-Electrabel slapend rijk worden, op het moment dat de torenhoge energiefacturen honderdduizenden gezinnen in de armoede duwen? Gebruik deze overwinsten om de btw op energie te verlagen naar 6%. Dat scheelt voor heel veel mensen een flinke slok op de borrel”, reageert PVDA-volksvertegenwoordiger Peter Mertens. 

Lees ons volledige dossier

De PVDA vraagt een verhoging van de nucleaire rente, een piste die ook energiewaakhond CREG eerder al suggereerde. Als alternatief denkt de PVDA aan een algemene heffing op de overwinsten die momenteel in de hele energiesector geboekt worden dankzij de historisch hoge gas- en elektriciteitsprijzen.

“Verschillende regeringspartijen stellen dat ‘niemand zich aan deze crisis mag verrijken’. Als het hen echt menens is, is dringend actie nodig om de overwinsten van Electrabel aan te pakken”, stelt Peter Mertens.

De PVDA berekende de nucleaire rente in het kader van de aanslepende onderhandelingen om de energiefactuur van de gezinnen te verlichten. “De politiek blijft maar rondjes draaien, terwijl de nood zo groot is. Zeker vanuit liberale hoek blijft er verzet komen tegen ons voorstel om de btw naar zes procent te verlagen. Het zou de staatskas te veel geld kosten, klinkt het. Hoe lang denkt men in de Wetstraat nog om de kwestie van de enorme overwinsten van Electrabel te kunnen heen fietsen? Zelfs na afdracht van de nucleaire rente, graait de energiemultinational nog 1,8 miljard euro binnen. Gebruik dat geld om de facturen van de gezinnen te verlagen”, besluit Peter Mertens.

Raadpleeg hier het volledige dossier en de gedetailleerde berekeningen.