We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Nog eens twee jaar loonblokkering? Nee, dat laten we niet gebeuren

“Weinig kans op ruimte voor opslag”, titelde De Tijd op 21 februari. Nochtans zijn de lonen in België minder snel gestegen dan in onze buurlanden. Het is tijd om weer loonsverhogingen toe te staan. Zo kunnen de werkende mensen de rijkdom die ze elke dag produceren, terugwinnen.

vrijdag 23 februari 2024

De Tijd baseert haar analyse op een rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven. Daaruit blijkt dat de Belgische lonen minder snel zijn gestegen dan in de buurlanden: 3,8% minder om precies te zijn.

Dat is het gevolg van de blokkering van de lonen, eerst onder de regering-MR-N-VA, daarna onder de Vivaldi-regering met de socialistische minister Dermagne, die besliste om elke loonsverhoging boven de index te verbieden.

Toch knallen de winstmarges in heel wat sectoren de hoogte in en stapelen de winsten zich op.

En dan hebben we het nog niet eens over de sociale noodtoestand op het vlak van koopkracht. Die voelen we allemaal als we met ons winkelkarretje aan de kassa van de supermarkt staan.

Het is tijd om opnieuw loonsverhogingen toe te staan, zodat werkende mensen de rijkdom die ze elke dag produceren kunnen terugwinnen.

Raoul Hedebouw

Voorzitter PVDA en volksvertegenwoordiger in de Kamer

Samen met wijlen Marc Goblet, voormalig algemeen secretaris van het ABVV, diende Raoul Hedebouw een wetsvoorstel in om een einde te maken aan de loonblokkering door de wet van 1996 te herzien.

Wij staan aan de kant van de werkende mensen en de vakbonden om de loonblokkering op te heffen.