Onno Vandewalle (PVDA) legt eed af in Vlaams parlement

De PVDA heeft er een nieuw Vlaams Parlementslid bij. Woensdag 11 januari legde Onno Vandewalle (27) zijn eed af in het Vlaams Parlement, waar hij Tom De Meester vervangt. Vandewalle is lid van de nationale leiding van RedFox, de jongerenbeweging van de PVDA, en wil in het parlement vooral de stem van de jongeren vertolken. “Ik merk zoveel positief enthousiasme bij jongeren. Dat enthousiasme wil ik laten horen in het parlement.”

woensdag 11 januari 2023

Onno Vandewalle (PVDA) legt eed af in Vlaams parlement

Met Onno Vandewalle (27) kiest de PVDA voor verjonging. Vandewalle is vandaag een van de trekkende krachten in de nationale leiding van RedFox, de jongerenbeweging van de PVDA. "Op een paar jaar tijd zijn we gegroeid van drie naar tien afdelingen, met duizenden leden vanuit heel het land", zegt Vandewalle.

Vandewalle blijft actief bij RedFox, maar wil nu de stem van de jongeren ook in het parlement laten klinken. “Ik zal mij vooral focussen op sport, cultuur en ontspanning. Toegang tot sport en ontspanning vind ik enorm belangrijk, ik ben zelf nog jeugdtrainer geweest. Maar vandaag zie je dat steeds minder jongeren daar toegang toe hebben: voetbalclubs hebben vaak wachtlijsten en festivals worden onbetaalbaar. Ik vind dat elke jongere recht heeft op betaalbare ontspanning.”

“De Vlaamse regering spreekt wel veel over jongeren, maar luistert ze ook?”, vraagt Vandewalle zich af. “De Vlaamse regering kan alvast veel leren van deze jonge generatie. Ze stralen kracht en positief enthousiasme en zitten vol met goede ideeën. Alles wat deze Vlaamse regering mist.”

“Ik ken Onno goed en ben heel blij dat hij onze fractie komt versterken”, zegt PVDA-fractieleider Jos D'Haese. “Hij is veelzijdig, een sterk debater met veel humor, ik kijk er al naar uit wat dat gaat geven. Doordat hij ook actief blijft bij onze jongerenbeweging RedFox kan hij heel wat ervaring van het terrein meepakken naar het parlement. Van de straat naar de raad en terug: dat is het DNA van de PVDA.”